Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ängelholms sjukhus friskast i region Skåne

Bäst tillgänglighet för patienter till specialistvård och lägst sjukfrånvaro bland personalen. Ängelholms sjukhus sticker ut positivt i den skånska vården.

Carl-Johan Robertz lämnade Ängelholms sjukhus vid årsskiftet, nöjd med resultatet.Bild: Kristian Nilsson
God arbetsmiljö utpekas som grundbulten i det goda resultat som Ängelholms sjukhus uppvisar för 2019. Personal som trivs och har inflytande över sitt arbete skapar en positiv atmosfär. Det avspeglas också i statistiken över sjukfrånvaron.
I slutet av året landade sjuktalet på 3,9 procent. Ängelholms sjukhus har därmed lägst sjuktal i hela region Skåne. Sjukhuset har dessutom klarat sig helt utan hyrläkare.
Carl-Johan Robertz, som varit sjukhuschef i Ängelholm fram till årsskiftet, betonade ofta styrkan i att jobba tillsammans för att kunna genomföra förändringar.
– Sjukvård är ett stort lagarbete, men att bygga samverkan är svårt om det finns revir och gamla strukturer. Jag tycker att vi har lyckats över förväntan och vi har gjort mer för varje skattekrona än tidigare. Jämfört med förra hösten har vi behandlat tio procent fler individer, säger han.
Statistiken visar att tillgängligheten i specialistvården på Ängelholms sjukhus uppnår 99,1 procent. Besöken i öppenvården ökar liksom antalet vårdtillfällen i slutenvården.
– Det är ett medvetet och strukturerat arbete hos medarbetarna som lett till dessa siffror. Vi fortsätter att arbeta utvärderande för att kunna utveckla vården och de arbetssätt vi använder för att nå en vård som är personcentrerad, preventiv och integrerad, säger Maria Berglund (KD), ordförande i Ängelholms sjukhusstyrelse.
Tillgängligheten till specialistvården förväntas bli ännu bättre framöver. Det gäller främst återbesök som ska kunna erbjudas via telefonsamtal eller videosamtal.
Ekonomiskt blev resultatet dock inte samma framgång. Ängelholms sjukhus landade på 21 miljoner kronor i underskott.
– Jag är jättenöjd trots det. Vi var rädda för att landa på minus 29 miljoner. Jämfört med andra sjukhus har vi klarat oss bra, säger Carl-Johan Robertz.
Gå till toppen