Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mathem får uppdraget att leverera mat till äldre

I februari går Bjuvs kommun över till beställning på nätet för äldre som får hjälp med inköp. Istället för inköp i närmaste butik blir det leveranser från Mathem.

Äldre som inte själva kan ta hand om matleveranserna får hjälp.Bild: Henrik Montgomery/TT
Detaljhandelsföretaget Mathem som är inriktat på försäljning av livsmedel på nätet var ensamt om att lägga anbud på uppdraget att leverera mat till äldre i Bjuvs kommun. Verksamhetschefen för äldreomsorgen Sofia Persson tycker ändå att kommunen har anledning att vara nöjd med resultatet av upphandlingen.
– Ja, det tycker jag absolut. De uppfyller våra krav väl.
Förändringen som träder i kraft 1 februari berör äldre som får hjälp att handla hem mat av hemtjänsten. Rent praktiskt ska det gå till så att personalen kommer hem till vårdtagarna med en surfplatta och lägger in beställningen efter önskemål. Vårdtagarna betalar mot faktura en gång i månaden. Maten levereras på bestämd tid varje fredag, så att personal kan finnas till hands att ta emot och hjälpa till med uppackning, i de fall det behövs.
De äldre som får hjälp med inköp behöver inte själva skaffa datorutrustning, egen inloggning eller konto för att beställa varor.
Ett starkt argument för förändringen har varit arbetssituationen för personalen. De slipper nu hantera pengar och bära tunga matkassar hem från butikerna, ibland till flerfamiljshus utan hiss.
Sofia Persson ser övervägande fördelar också för vårdtagarna. Tidigare var regeln inköp i närmaste livsmedelsbutik, vilket innebar att äldre i olika delar av kommunen inte hade tillgång till samma varor och att priserna skilde sig åt.
Hon tror också det nya systemet ger de äldre bättre inblick i vad som finns att välja på.
– Det blir en delaktighet för de äldre. Här kan du faktiskt se vilka varor som finns på bilderna och jämföra priser. Vi tror att det blir bra, säger Sofia Persson.
Gå till toppen