Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arvid Jurjaks: Protesterna mot hyreshöjningar i Berlin är våldsammare än i Sverige

Här kan sänkta hyror snart bli verklighet, skriver Arvid Jurjaks.

En banderoll med texten "#upptaget” framför ett hus i Berlin, under protester mot gentrifiering och höjda hyror i flera stadsdelar i Berlin i maj 2018, till exempel Kreuzberg, Neukölln och Friedrichshain.Bild: Paul Zinken
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
För fem år sedan flyttade jag till Berlin. När jag i början försökte hitta sätt att beskriva staden landade jag ofta i ordet ”möjlig”. Jag upplevde den vara mer på invånarnas villkor än på kapitalets. Den upplevelsen kan så klart diskuteras. Men jämfört med Stockholm och andra västeuropeiska metropoler ingav Berlin en känsla av att människor i högre utsträckning tog sig en plats. I motsats till att anvisas en, någonstans långt ut på en tunnelbanelinje – medan resten av staden delas upp mellan investerare, näringsliv och privatpersoner med mycket pengar.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen