Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rekordtemperaturer förvärrar bränder

Australien kallar in försvarsreserver för att bekämpa de omfattande terrängbränderna. Förhållandena är svåra, med rekordtemperaturer på sina håll och föränderliga vindar. På eldhärjade Kangaroo Island har två personer hittats döda vid en bilväg.

Brandmän släcker en brand i Moruya i Australien. En värmebölja försvårar släckningsarbetet.Bild: Rick Rycroft
Brandmän, frivilliga och övrig räddningspersonal har naturens makter emot sig under lördagen, med temperaturer på en bra bit över 40 grader – på vissa håll rekordnivåer – och ett omslag i vinden som riskerar att öppna nya fronter.
Flera samhällen har drabbats av strömavbrott, och stora motorvägar har stängts av till följd av bränderna.
I delstaten New South Wales rasar omkring 140 bränder, och fler än 3 000 brandmän och 100 flyg har satts in. I granndelstaten Victoria har omkring 60 varningar utfärdats.
Australien sätter in 3 000 ur försvarets reservstyrkor för att hjälpa till i arbetet med bränderna. Det är första gången som reservsoldater kallas ut i landets historia, enligt försvarsministern Linda Reynolds.
– Vi har sett den här katastrofen eskalera till en helt ny nivå som vi på flera sätt aldrig har sett omfattningen av tidigare, säger premiärminister Scott Morrison vid en presskonferens.
Premiärministern har fått hård kritik för sitt agerande kring bränderna, och Morrison väljer nu en mer offensiv framtoning. Flottans största fartyg, landsättningsfartyget HMAS Adelaide, kommer att lämna Sydney för att delta i arbetet, och fler av försvarsmaktens helikoptrar och flygplan sätts in.
– Omfattningen av de här bränderna har ansträngt våra resurser på marken och det är uppenbart samhällen som behöver hjälp, säger Morrison.
De nyinsatta resurserna ska bland annat användas för att rädda liv, evakueringar från svårtillgängliga områden och så småningom stöd till återuppbyggnaden av drabbade samhällen.
Australiensiska regeringen bekostar även fyra vattenbombsflygplan, efter en begäran från New South Wales om ett extra flygplan.
– De bad om en, vi ger dem fyra, säger Morrison, som också meddelar att han skjuter upp en planerad resa till Japan och Indien, till följd av bränderna.
Lördagen innebar svåra förhållanden på flera håll i landet, med temperaturer på en bra bit över 40 grader i flera områden.
– Vi har aldrig varit så förberedda som vi är i dag inför det angrepp vi sannolikt kommer att möta på grund av de försämrade förhållandena, säger New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian, enligt ABC News.
I delstaten South Australia har två personer omkommit på Kangaroo Island, utanför Adelaide. Enligt The Sydney Morning Herald hittade blåljuspersonal offren vid en väg, och det verkar som att elden hann i kapp deras fordon.
Enligt ABC News har omkring en fjärdedel av ön – som är ett populärt turistmål – eldhärjats.
Under lördagen klev också de första personerna som evakuerats med fartyg från Mallacoota i land i närheten av Melbourne.
Mallacoota, en ort i östra Victoria inte långt från gränsen till New South Wales, hamnade i eldens väg tidigare i veckan och 4 000 boende och turister tog skydd vid stranden. De var där beredda på att hoppa ned i vattnet, innan eldfronten ändrade riktning. Många har sedan dess varit fast i samhället, i väntan på evakuering.
– För någon som aldrig tidigare varit vid en brand så är det väldigt, väldigt skrämmande. Jag är så glad över att vara här, säger 16-åriga Emily Wellington till nyhetsbyrån Reuters.
Hon var på semester vid strandorten när branden för några dagar sedan nådde samhället och en av de 58 på fartyget som först evakuerades, eftersom hon har astma.
– De ville få ut oss så att vi inte skulle bli sjuka, säger hon till Reuters.
Fakta

Bränderna i Australien

Mer än sex miljoner hektar land har brunnit i Australien de senaste månaderna, en yta större än Västerbotten.

Vid bränderna i regnskogen Amazonas i somras brann 2,5 miljoner hektar mark och vid de stora bränderna i Kalifornien 2018 brann närmare 800000 hektar.

Minst 23 människor har omkommit med anledning av bränderna. 17 av dem har mist livet i delstaten New South Wales, som har den största befolkningen i landet. Landets vilda djurliv har drabbats hårt av bränderna.

Fler än 1500 hem har förstörts och antalet väntas stiga framöver, enligt myndigheterna. Flera samhällen i New South Wales och grannstaten Victoria har förstörts.

Det har kommit ovanligt lite regn i delar av Australien den senaste tiden, vilket har lett till utbredd torka. Samtidigt har starka vindar bidragit till att bränderna spridits.

Källa: AFP

Gå till toppen