Annons

Annons

opinionÖresundskraft

Aktuella frågor
”Därför säger Sverigedemokraterna ja till en försäljning av Öresundskraft.”

Sverigedemokraternas kommunfullmäktigegrupp i Helsingborg valde under tisdagskvällen den 7 januari att säga ja till en försäljning av Öresundskraft.

Det skriver två av partiets företrädare i Helsingborg, Michael Rosenberg och Pontus Andersson.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Spontant var Sverigedemokraterna skeptiska till att inleda en försäljningsprocess, men ganska snart, i takt med att argumenten till varför frågan kommit upp, ändrade vi oss, skriver artikelförfattarna.

Bild: Tom Wall

Annons

I början av februari förra året fick Sverigedemokraterna för första gången information om att Helsingborgs kommunägda energi- och kommunikationsbolag Öresundskraft eventuellt var till salu.

Spontant var vi skeptiska till att inleda en försäljningsprocess, men ganska snart, i takt med att argumenten till varför frågan kommit upp, ändrade vi oss.

När argumenten presenterades för vår kommunfullmäktigegrupp i mitten av februari beslutade därför en överväldigande majoritet av gruppen att Sverigedemokraterna skulle stödja att Helsingborgs kommun går vidare i försäljningsprocessen. Men vi ville ha svar på tre viktiga frågor:

• Vilka blir villkoren för staden vid en försäljning?

• Hur mycket är köparen beredd att betala?

• Vem är köparen?

Under de följande månaderna valde sammanslutningen Folkinitiativet att genomföra en omfattande namninsamling för att få till stånd en folkomröstning om Öresundskraft ska säljas eller ej. Strax över 10 procent av helsingborgarna skrev på.

Annons

Det innebar att frågan måste prövas av kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna är positiva till ökad direktdemokrati, både på nationell och kommunal nivå, alltså stödde vi initiativet till folkomröstning.

Annons

Men vi anser också att en minoritet av helsingborgarna inte ska äga rätten att köra över en majoritet. Sverige har en representativ demokrati vilket innebär att man vart fjärde år väljer representanter som fattar beslut fram till nästa val. Vid valet 2018 röstade över 81 procent av helsingborgarna.

En kommunal folkomröstning är enligt kommunallagen bara rådgivande. Därför landade vi i slutsatsen att vi, oavsett vilken åsikt vi själva har när det gäller en försäljning av Öresundskraft, kommer att följa folkomröstningens resultat, men bara om minst 51 procent av de röstberättigade har röstat.

Under året som gått har vi fått svar på flera av de frågor vi ställt om försäljningen. Vi beslutade att kräva att bolaget med ansvar för stadens fibernätverk, KLÖS, till 50 procent skulle behållas i kommunal regi. Vi fick gehör för det och det accepterades av den tilltänkta köparen.

Vi ställde också krav på att köparen de närmsta åren förbinder sig att inte höja priserna. Även det accepterade bolaget som betonar att det vill samarbeta med Helsingborgs kommun under lång tid framöver. Det i kombination med Energimarknadsinspektions krav på sänkta avgifter för bolag som tagit ut övervinster på elnätet gör att vi känner oss trygga när det gäller priserna ur konsumentens synvinkel.

Annons

Det bud som den tilltänkta köparen har lagt, 12,2 miljarder kronor, är högt över förväntan. När vi fick frågan presenterad för oss i början av februari hoppades stadens tjänstemän som bäst på ungefär hälften.

Annons

Staden har med andra ord 12,2 miljarder kronor placerade i ett enda bolag, vilket är oerhört riskabelt för en ägare som redan har haft svårt att genomföra så stora investeringar som blir nödvändiga framöver.

Tanken är att Helsingborgs stad ska placera pengarna från försäljningen i en stiftelse. Den årliga utdelningen från stiftelsen väntas ge cirka 300 miljoner kronor.

Med en stiftelse får staden möjlighet att sprida risken, samtidigt som möjligheterna att finansiera alla helsingborgares trygghet och välfärd ökar utan att skatten behöver höjas.

Men vem är då köparen? Köparen är inte ett riskkapitalbolag, inte från Kina eller Ryssland, inte heller ett stort energibolag. Köparen är förvaltare av svenskt pensionskapital.

Sverigedemokraternas kommunfullmäktigegrupp träffades den 7 januari. Vi hade bjudit in representanter från Folkinitiativet och stadens tjänstemän för att båda sidor skulle få lägga fram sina argument. Efter presentationerna valde en majoritet av kommunfullmäktigegruppen att säga ja till en försäljning av Öresundskraft. Och därför blir det så Sverigedemokraterna röstar i kommunfullmäktige, såvida inte minst 51 procent av de röstberättigade i Helsingborgs kommun deltar i folkomröstningen och majoriteten av dem röstar nej till en försäljning.

Annons

Michael Rosenberg, kommunalråd för Sverigedemokraterna i Helsingborg.

Pontus Andersson, ordförande för Sverigedemokraterna i Helsingborg.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy