Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Döms för utpressningsförsök på Bjuvsbo

Två Landskronabor får fem och sex månaders fängelse efter en händelse som inträffade i april 2018 hos en familj i Bjuv.

Två bröder, båda i 20-årsåldern, döms nu för olaga hot och försök till utpressning. De ska också betala skadestånd till brottsoffren på totalt 20 000 kronor för kränkning och psykisk skada.
Tingsrätten anser att det är klarlagt att de begick brottet tillsammans vid Bjuvsbons hem våren 2018.
Landskronabröderna ringde på och påstod att Bjuvsbon stod i skuld till en av deras vänner. Om han inte betalade skulle han dödas. Delar av samtalet hördes av en familjemedlem som tog kort på de båda männen innan de försvann från platsen.
Bjuvsbon hade arbetat på en statlig myndighet och fick då ta emot ett hotfullt samtal från en klient som gällde ett återkrav på utbetalt bidrag, något som klienten krävde att mannen skulle ”fixa”. Själv kopplade han samman det hotfulla samtalet med utpressningsförsöket, som också gällde samma summa.
Tingsrätten ser samma samband och anser inte att det fanns någon verklig skuld, utan att männen försökt förmå honom att ge dem pengar som de inte hade rätt till. Dessutom har de hotat honom. Även hans familjemedlem har utsatts för olaga hot när en av männen riktade en pepparsprej eller liknande mot henne för att hon inte skulle följa efter dem.
Själva säger männen att de inte varit på platsen för brottet. Inte heller vill den ene av dem kännas vid dopningspreparat som hittades i hans bostad. I den delen frikänns han också av tingsrätten eftersom han delar bostad med flera andra.
Det finns ingen teknisk bevisning mot männen, men de har bland annat pekats ut av båda familjemedlemmarna i samband med en fotokonfrontation. Man har också klarlagt vissa kopplingar mellan dem och den hotfulle klienten.
Båda männen har efter händelsen gjort sig skyldiga till bland annat misshandel och vapenbrott. Den yngre av de båda männen var 20 år våren 2018, han får därför ett lite lägre straff.
Gå till toppen