Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: En idrottslektion om dagen skulle påverka elevernas betyg positivt

Våra kroppar är byggda för att röra på sig dagligen, skriver Milla Svensson Begic.Bild: Johan Persson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
En del elever har ingen motivation i skolan och använder sina mobiltelefoner för mycket. Det är inte hälsosamt. Ungdomars framtid och hälsa står på spel. Detta måste vi ändra på och därför är det dags för mer idrott i skolan!
Jag tycker skolan har ett stort ansvar att informera eleverna om hur viktigt det är att man rör på sig och äter rätt. Därför tycker jag skolor behöver ha fler idrottslektioner där man läser om detta. Allt man lär ut kommer att gynna både barn och vuxna.
Barn leker inte lika mycket längre utan är hellre på mobiltelefoner vilket kommer att sluta illa. Om man får möjlighet att ha en idrottslektion en gång om dagen så kommer eleverna att fokusera mycket bättre och må bättre fysiskt och psykiskt. Detta bidrar till bättre fokus och arbetsro i klassrummet.
Enligt forskning är våra kroppar byggda för att röra på sig dagligen. Vissa kanske säger att det blir för mycket att träna varje dag, men det handlar om att skapa en balans och inte köra lika hårt varje gång.
Fler idrottslektioner kommer även att påverka elevernas betyg på ett positivt sätt. Din hjärna måste vila från att bara sitta framför en bänk ibland. När du läser och tar in en massa ny information måste hjärnan syresättas. Därför ska man röra på sig, för då är det dels lättare för dig att lära dig men du får också plats med mer information och klarar att hålla fokus. Du får en massa ny energi. Jag tror även att skolmiljön skulle ha blivit bättre, eftersom piggare elever med mer energi i kroppen får en helt annan attityd mot varandra och det är inte lika lätt att börja bråka osv.
Idrottslektionerna kommer inte alltid att vara träningar utan det kommer även att finnas en del teori. Eleverna kommer att få lära sig hur viktiga mat- och sömnrutiner är och om hur kroppen fungerar. Detta kan påverka eleverna på många bra sätt. Förhoppningsvis skulle vissa börja äta nyttigare och på rätt sätt. Jag tror eleverna skulle ha blivit mer intresserade och nyfikna på hur kroppen faktiskt fungerar. Vissa kanske tycker det är så intressant att de får motivation att börja med en sport eller träna själva på fritiden.
Om vi fortsätter att ha en till två idrottslektioner i veckan så tror jag inte att det kommer sluta bra i längden. Detta kommer att påverka ungdomarnas ansträngning i skolan och deras hälsa. Jag är säker på att eleverna kommer att må mycket bättre fysiskt och psykiskt om vi inför fler idrottslektioner på skolorna.
Milla Svensson Begic Gymnasieelev
Gå till toppen