Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Insändare: ”Hur gör vi med fler äldre och mindre resurser?”

Socialnämndens ordförande Ingemar Narheim (M) säger sitt i debatten om städning och trygghetskameror i äldreomsorgen.

Vi står inför en verklighet som innebär att färre ska försörja fler. Därför måste vi hushålla med resurserna och finna möjlighet med ny teknik. Vi behöver se över den service som medborgare med rätt till bistånd (enligt sociallagen) behöver.
Äldreomsorgen är till 96 procent skattefinansierad. Individernas egen avgift för äldreomsorgen är genomsnittligt i Sverige fyra procent. Det är kommunernas uppgift att hushålla med resurserna och prioritera. Detta görs genom budgetarbete och fastställs i fullmäktige.
Socialförvaltningens tjänstemän har berett ärendet städning till de med rätt till bistånd inför budget 2020 och tittat på praxis och erfarenhet från andra kommuner. Man har funnit att grovstädning var tredje vecka är tillfyllest. Förslaget har föredragits för socialnämnden och beslutats i klar majoritet.
Själv har jag undersökt förhållanden i några närliggande kommuner såsom Båstad, Lund och Hässleholm, men även större som Göteborg och Uppsala. Dessa har städning var tredje vecka oberoende om majoriteten är borgerlig eller socialistisk.
Digitalisering är redan här vare sig vi vill eller inte. Varför ska inte socialtjänsten och våra äldre medborgare ha tillgång till detta redskap?
Förändringsoro finns för digitaliseringen och den ska hanteras med varsamt riktad utbildning och stöd till de äldre genom systematiska insatser.
Digital röstassistent finns redan idag. Du kan fråga om information, slå av TV:n, styra belysning med mera. Greta 87 år är ensamboende och har hemtjänst även online. Hon kan med sin röst aktivera den digitala assistenten. Greta kan be assistenten ringa barnbarnsbarnet Sofia på FaceTime så att hon kan gratulera henne på 10-årsdagen, hon kan beställa dagens rätt på Hemköket Online och kontakta Hemtjänst Centralen Blåkulla för att få sitt sår omlagt.
Det behövs tekniska lösningar för att frigöra mänskliga resurser. Vårdpersonal bör användas för omvårdnad och personlig kontakt för att motverka ensamheten.

Ingemar Narheim, (M), socialnämndens ordförande

Gå till toppen