Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polens president nobbar ceremoni i Israel

Polens president Andrzej Duda tackar nej till en israelisk ceremoni till minnet av Förintelsen. Arkivbild.Bild: Francisco Seco/AP/TT
Polens president Andrzej Duda tackar nej till att närvara vid en ceremoni i Israel till minne av Förintelsen.
Han är missnöjd med att inte få hålla ett eget framförande vid ceremonin, vilket andra statschefer – däribland Rysslands president Vladimir Putin – kommer att få göra.
Putin väckte ilskna reaktioner i Polen när han för ett par veckor sedan hävdade att landet hade ett eget ansvar i att det blev attackerat i andra världskriget. I september 1939 invaderades Polen av Nazityskland i väst och sedan av Sovjetunionen i öst.
Att delta i minnesceremonin utan att få möjlighet att tala ligger inte i Polens intresse, meddelar Andrzej Duda.
– Det finns anklagelser som går helt på tvärs med historiska fakta och som tjänar som ett försök att förminska oss som land och förfalska historiska sanningar om andra världskriget, säger den polske presidenten.
Ceremonin hålls då det gått 75 år sedan befrielsen av förintelselägret Auschwitz. En motsvarande ceremoni kommer att hållas på lägermuseet i Polen kort därpå.
Gå till toppen