Annons

Annons

Annons

Annons

Öresundskraft

HD höjer tempen inför folkomröstningen om Öresundskraft

I morgon kväll, med bara dagar kvar till avgörandet, anordnar HD en debatt som också livesänds på hd.se. Ja- och nej-sidorna i frågan om energibolagets framtid frågas ut.

Text: 

Torbjörn Svensson och Truls Nilsson håller i debatten kring försäljningen av Öresundskraft som Helsingborgs Dagblad arrangerar torsdagen 9 januari. Debatten sänds även på hd.se.

Bild: Björn Lilja

Annons

Söndagens folkomröstning om Öresundskraft – säljas eller inte säljas – är en historisk händelse i Helsingborg. HD har följt och granskat varje nytt steg i frågan sedan snart ett år tillbaka. Nu, inför avgörandet, höjer vi tempen ytterligare genom att anordna en debatt.

Det är våra reportrar Truls Nilsson och Torbjörn Svensson som håller i trådarna på torsdag kväll klockan 18-19. Platsen är hotell Radisson blu på Carl Krooks gata 16 i Helsingborg. Fri entré gäller, men antalet platser är begränsat till 200. Debatten kan även följas live på hd.se.

– Jag har aldrig varit med om en fråga som har så många dimensioner. Allt som kan hända har hänt och mer därtill. Och allt avslutas med en rafflande folkomröstning. Då är det självklart att HD ska anordna en debatt, säger Torbjörn Svensson.

Annons

– Det är speciellt att följa en så här historisk fråga. Inte minst för att det har varit ett så stort engagemang. Vi har fått in mängder av debattinlägg och snacket går på stan, säger Truls Nilsson.

Annons

Ja-sidan representeras på plats av Peter Danielsson (M), Michael Rosenberg (SD) och Maria Winberg Nordström (L). Från nej-sidan kommer Jan Björklund (S) samt Bert Alfson. Den senare representerar folkinitiativet ”Stoppa försäljningen av Öresundskraft” som genom en namninsamling drivit fram folkomröstningen.

Debatten inleds med att var och en i panelen får ge sina bästa argument. I inspelade inslag på en skärm får vi också höra representanter för de fyra andra partierna i fullmäktige: Marcus Friberg (MP), Peter Janson (C) och Ingrid Mattiasson Saarinen (V), alla från nej-sidan, samt ja-sidans Lars Thunberg (KD). HD tror med detta grepp på en rappare debatt jämfört med om samtliga partier finns på plats.

Efter denna inledning får panelen debattera utifrån fyra teman:

1) Varför ja respektive nej till en försäljning?

2) Om det blir en försäljning – vad ska köpesumman på 12,1 miljarder användas till?

3) Vad händer med energitaxorna vid en försäljning?

4) Hur mycket bryr partierna sig om folkomröstningen?

Debattledarna Truls Nilsson och Torbjörn Svensson hoppas att det blir tydligt för helsingborgarna hur ja- och nejargumenten ser ut.

Bild: Björn Lilja

HD:s debattledare beskriver tanken med kvällen:

Annons

– Att det blir tydligt för helsingborgarna hur ja- och nej-argumenten ser ut, säger Truls Nilsson.

Sedan SD sent i går kväll bekänt färg är förutsättningarna i frågan glasklara. Partiet säger ja till en försäljning av Öresundskraft, vilket innebär att det finns en politisk majoritet för detta. Men om minst 51 procent av helsingborgarna röstar på söndag och om nej-sidan vinner – då kommer SD att följa folkomröstningens resultat och då blir det ingen försäljning.

Annons

Annons

Till toppen av sidan