Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vandaliserad byggnad fräschades upp av nytt Klippanbolag

Sedan kommunen 2014 sålde av några skolbyggnader har den så kallade D-byggnaden på Åbyskolans område förfallit. Men nu är arbetet med att renovera fastigheten snart klart – av nystartade Klippan hus AB.

Baksidans entré har fräschats upp precis som det mesta andra i D-byggnaden vid Åbyskolan som nu ägs av Klippan hus AB.Bild: Annsofie Wieland
Krossade rutor, klotter och invändig vandalism har präglat byggnaden som ligger på Åbyskolans område vid Kyrkogatan. I huset, som kallas D-byggnaden, hade Klippans gymnasieskola sitt industriprogram men sedan det lagts ner såldes fastigheten 2014.
Sedan dess har underhållet på fastigheten varit undermåligt och byggnaden har varit föremål för lokal debatt. Men nu ser det annorlunda ut.
– Vi har bytt alla fönster och taket, bytt hela värmesystemet och dragit ny el. Allt där inne har vi fått byta. Så nu är det fräscht igen, säger Marcus Andersson från Klippan hus AB.
Bolaget köpte fastigheten i somras och sedan dess har 30-40 personer varit där och jobbar, berättar Marcus Andersson.
Utvändigt jobbar nu stora maskiner med att färdigställa ingångar.Bild: Annsofie Wieland
– Gud vad vi har fått lägga in pengar där. Fem, kanske sex, miljoner. Det har varit fruktansvärt, säger han.
Nu letar de hyresgäster till huset och tanken är att det ska kunna användas för kontor eller utbildningsverksamhet.
– Kontor och förhoppningsvis någon skola. Det är anpassat för skola hela huset nu, säger Marcus Andersson.
Klippan hus AB är ett relativt nybildat bolag i Klippan som drivs av fyra entreprenörer från orten. Förutom Marcus Andersson, som också driver biltvätten i Klippan, sitter Bengt Thomasson från Meccom och Thomas Dahl från Einar Dahl byggnads AB i styrelsen.
– Vi ska satsa extremt mycket i Klippan nu. Jag älskar ju Klippan och är härifrån. Vi är tre stycken som bor och verkar i Klippan som äger detta och tycker att det är kul.
Fastigheten där Bilpartner tidigare hade sin verksamhet ägs nu också av Klippan hus AB.Bild: Annsofie Wieland
Alldeles nyligen köpte bolaget också den fastighet som Bilpartner huserade i tidigare. Bilförsäljningsföretaget flyttade från Klippan till Helsingborg i början av december och sedan dess har lokalen stått tom.
– Det ska byggas om, men vet inte riktigt vad vi ska göra där ännu, säger Marcus Andersson.
Gå till toppen