Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Runsten: ”Hjälp politikerna upp ur skyttegravarna – rösta!”

Debatten om Öresundskraft drog fullt hus.Bild: Britt-Mari Olsson
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Det var fullsatt på Helsingborgs Dagblads debatt om Öresundskraft på torsdagskvällen.
Debatten visade tydligt hur polariserad frågan är. Så länge det handlade om sakfrågan, sälja eller inte sälja, för- och nackdelar för Öresundskraft, dess kunder och kommuninvånarna, var det ändå ganska lugnt. Men när man kom in på villkoren för folkomröstningen hettade det till.
Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) fick frågan om det är något han ångrat hittills när det gäller den politiska hanteringen.
”Jag tycker att processen i stort fungerat bra.” Han sade också: ”Ett nej betyder inte att allt blir som det har varit. Då står vi inför stora besparingar eller en skattehöjning.”
Medan S-ledaren Jan Björklund framhöll vikten av att ha fortsatt kontroll över infrastrukturen och menade att det också är välfärd.
Maria Winberg Nordström (L) hävdade att den som röstar nej röstar för minskade resurser till välfärden i Helsingborg. Och att den som vill att bolaget säljs gör bäst i att inte rösta.
Detta eftersom Sverigedemokraterna har bestämt att valdeltagandet måste vara minst 51 procent för att de ska rätta sig efter resultatet. Annars säger SD ja.
I folkomröstningen får bara helsingborgarna rösta, men betydelsen av att Helsingborgs stad äger Öresundskraft är större än det snävt ekonomiska kommunperspektivet. Öresundskraft är ett viktigt verktyg i klimatomställningen och det värdet kan inte ställas mot mer pengar till vård och skola i Helsingborg. Finansieringen av välfärden är ett problem för alla kommuner och kan inte lösas genom att kommunerna satsar på att sälja ut sina tillgångar.
När det gäller beslut som har betydelse för lång tid framåt har man historiskt i Helsingborg eftersträvat bredast möjliga enighet. Men försäljningen av Öresundskraft, som är stadens största affär hittills, är tre allianspartier av fyra beredda att driva igenom med enbart stöd av SD. Det betyder 37 mandat för försäljning och 28 emot inför fullmäktiges beslut den 26 februari.
Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har inte Centerpartiet på sin sida. C säger nej, liksom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det betyder att SD blir avgörande.
Och vad hoppas egentligen politiker från M, L och KD på inför den rådgivande folkomröstningen vars resultat de bara har lovat att ”väga in i en samlad bedömning”?
Torsdagens debatt gav intryck av att de hoppades på ett lågt valdeltagande, vilket är något udda när det gäller politiker. De borde istället hoppas att det blir högt. För vad händer om det blir strax under 51 procent, men ett tydligt nej?
”Då röstar vi ja till försäljning”, sade Michael Rosenberg (SD) på torsdagskvällen. Och då väntar troligen en svekdebatt som varar längre än till nästa kommunval.
Peter Danielsson (M) och andra representanter för M, KD och L hänvisar till den representativa demokratin, till att väljarna utser sina representanter vart fjärde år och ger dessa förtroendet att fatta välgrundade beslut. Men då måste väljarna få all tillgänglig information inför valet. Om planerna på att sälja Öresundskraft sades inte ett knyst i valrörelsen.
Så alla helsingborgare som bryr sig, inte bara om Öresundskrafts framtid utan också om tilltron till den lokala demokratin, gå och rösta.
Hjälp politikerna upp ur skyttegravarna.
Gå till toppen