Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Östra Ljungbyborna sluter upp för sitt bad

Det blir inget friluftsbad i Östra Ljungby i sommar heller. Nu samlar byborna in namnunderskrifter för att få behålla sitt bad.

I en lokal Facebookgrupp är just nu Östra Ljungbys friluftsbad en het potatis. När det stod klart att badet inte kommer öppna till sommaren spred sig en oro.
– Jag fick en känsla av att det här badet kommer inte öppna. I höstas sa de att det skulle öppna och att renoveringarna skulle börja i februari. När jag ringde igen nyligen var det ingen som visste något längre, säger Anny Nilsson som bor i Östra Ljungby.
Det fick henne och hennes dotter att agera. De skapade listor för att samla in namnunderskrifter för att bevara badet. Förutom på internet finns det bland annat en lista i den lokala mataffären.
– Vi hoppas att det ska få dem att inte stänga badet. Det har inte varit svårt att få in namn, säger Anny Nilsson.
I skrivande stund har de totalt 812 underskrifter, både digitalt och på papper. Tanken är att de ska lämnas in på kommunhuset under fredagen.
I gruppen på sociala medier har också politiker som kommunalrådet Hans-Bertil Sinclair (M) och Östra Ljungbybon Bengt Svensson (M) uttalat sig.
Hans-Bertil Sinclair menar att byns skola, Pilagårdsskolan, är mycket högre prioriterad och att det skulle kosta mellan åtta och nio miljoner att renovera badet. Bengt Svensson, som under sin tid som kommunalråd i Klippan inledningsvis var för att lägga ner badet men sedan svängde, framför argument för att bevara badet och ifrågasätter kostnaderna som Hans-Bertil Sinclair nämner.
Enligt Hans-Bertil Sinclair är kostnaderna han nämner i sociala medier något som konsulter pekat på. Frågan om badet handlar dock inte om pengarna i sig, utan om marken det tar i anspråk, menar han.
– Det är överfullt på Pilagårdsskolan så vi skulle egentligen behöva sätta spaden i marken nu. Då ligger badet i riskzonen för att vi behöver platsen, säger han.
Hans förhoppning är att det ska ske en inflyttning när nya företag, som Frode Laursen, etablerar sig på orten.
– Vill försöka hitta villatomter också för att möta den inflyttningen som kan komma.
För Östra Ljungbyborna är badet en viktig samlingsplats, menar Anny Nilsson. Hon är själv pensionär och tar sig ibland dit för en fika.
– Där finns alltid någon att prata med, säger hon.
– Man har märkt det när man pratat med folk, att det betyder mycket.
Gå till toppen