Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Vi är övertygade om att välfärdens utmaningar kräver mer än en fika.”

Vi prioriterar välfärden framför ägarskapet i ett bolag på en osäker marknad med tuff konkurrens. Vår samlade bedömning är att en försäljning av Öresundskraft är den bästa lösningen för helsingborgarna, välfärden och Öresundskraft. Det skriver företrädare för Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i Helsingborg.

Nu kommer Socialdemokraterna med ett enda förslag på hur välfärdens utmaningar ska lösas: att vi sätter oss runt ett fikabord och pratar mer om detta, skriver artikelförfattarna.Bild: Sven-Erik Svensson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Socialdemokraterna Jan Björklund, Maria Ward, Anna Ingers och Mikael Andersson hävdar att en försäljning av Öresundskraft bara är en ”quick fix” för att rädda välfärden (Aktuella frågor 7/1). Vi har svårt att förstå vad de menar. En försäljning av Öresundskraft tillför välfärden cirka 180 miljoner kronor årligen för generationer framöver.
För att dölja att de saknar någon egen lösning för att få mer pengar till välfärden försöker de fyra socialdemokraterna blanda bort korten genom att bjuda in samtliga partier i kommunfullmäktige till att ingå i en välfärdsdelegation.
Det är bra att även Socialdemokraterna uppmärksammar att välfärden i Helsingborg, likt andra kommuner i Sverige, står inför att pengarna inte räcker. Den arbetsföra delen av befolkningen blir allt mindre, samtidigt som personer i behov av skola, vård eller omsorg blir allt fler. En nyckel i detta är att en större andel av befolkningen behöver arbeta. Både på nationellt och kommunalt plan behövs skärpta krav för att få försörjningsstöd och krafttag mot bidragsfusk.
Helsingborgs stad har sedan länge arbetat med att effektivisera kommunens verksamheter och använda ny teknik för att frigöra mer resurser till välfärden. Nu kommer Socialdemokraterna med ett enda förslag på hur välfärdens utmaningar ska lösas: att vi sätter oss runt ett fikabord och pratar mer om detta.
Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna är övertygade om att välfärdens utmaningar kräver mer än en fika. En försäljning av Öresundskraft kan inte lösa alla välfärdens utmaningar, men det är just nu den viktigaste frågan för att undvika besparingar inom vård, skola och omsorg samt på längre sikt en viktig pusselbit i finansieringen av en välfärd med hög kvalitet.
Den tilltänkta köparen har lagt ett bud på drygt 12 miljarder kronor som stadenska placera i en stiftelse där kapitalet värdesäkras. Endast den årliga avkastningen från stiftelsen ska kunna användas till vård, skola och omsorg.
Stiftelsen förväntas ge en årlig avkastning på cirka 300 miljoner kronor, varav 120 miljoner kommer att användas, likt utdelningen från Öresundskraft idag, till att finansiera Helsingborgs stadsteater, konserthuset, Sofiero och Helsingborg Arena. Det innebär att även om man optimistiskt förutsätter att Öresundskraft för all framtid genererar lika hög avkastning till staden som de senaste 10 åren (120 miljoner kronor) så genererar stiftelsen ytterligare 180 miljoner kronor som kan användas till välfärden. 180 miljoner motsvarar en skattehöjning med 50 öre, vilket för en person med medianinkomst i Helsingborg betyder en skattehöjning på 2 150 kronor per år.
Innan stiftelsen är i full drift vill vi under åren 2020-22, av den summa som staden får in genom försäljningen av Öresundskraft, satsa 120 miljoner på skolan, 120 miljoner på vård och omsorg, 45 miljoner på stadens trygghetsarbete och 15 miljoner på stadens vassa klimat- och miljöarbete. Från 2023 beräknas stiftelsen vara i full drift och då ska staden istället fördela en årlig avkastning på 180 miljoner.
Moderaterna,Kristdemokraterna och Liberalerna prioriterar välfärden framför ägarskapet i ett bolag på en osäker marknad med tuff konkurrens. Vår samlade bedömning är att en försäljning av Öresundskraft är den bästa lösningen för helsingborgarna, välfärden och Öresundskraft. Eftersom Socialdemokraterna kallar detta en ”quick fix” har vi tre frågor till dem:
1. Har ni egna förslag som i närtid kan generera lika mycket pengar till välfärden?
2. Har ni några konkreta förslag på vad staden ska göra annorlunda i det redan pågående effektiviseringsarbetet?
3. Är ert förslag på en välfärdsdelegation egentligen bara ett sätt attdriva igenom en skattehöjning som kommer att slå hårdast mot Helsingborgs låginkomsttagare?
Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande
Christian Orsing (M), kommunalråd
Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd
Lars Thunberg (KD), kommunalråd
Gå till toppen