Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åstorps gymnastikförening begränsas i undermålig hall

Badhushallen är sliten och för liten och skaderisken hög, menar gymnaster och ledare som tränar där. De har länge önskat en ny hall – men ännu finns ingen lösning i sikte.

– Om ingen gör något snart är jag redo att kasta in handduken, säger Charlotte Andersson, ledare i Åstorps gymnastikförening.
Maja Schibrach, Charlotte Andersson och Ariola Elshani i Badhushallen där de tränar. Att flytta redskap fram och tillbaka tar tid från träningen och får utrustningen att gå sönder, berättar de.Bild: Sven-Erik Svensson
Hon står i det lilla omklädningsrummet i badhushallen.
– Här ute måste börjar gymnasterna börja springa när de ska hoppa trampett, säger Charlotte Andersson.
Men samtidigt kan gymnasterna inte ta för mycket sats. Då kan det gå illa i andra änden av hallen när de ska göra bakåtvolter.
– Vi har många gymnaster som åker in i väggen, säger Charlotte Andersson.
Längs väggarna i idrottssalen står mattor och trampoliner. Eftersom hallen delas med skolan måste alla redskap flyttas undan och tas fram mellan träningarna. Charlotte Andersson uppskattar hallens storlek till 20 gånger 14 meter.
Taket hålls uppe av tjocka bjälkar och mitt i går ett tjockt gult rör. På vissa ställen hänger ringar och bommar ner och begränsar takhöjden.
Mimmi Jönsson började träna i Åstorp i november efter att ha tränat i flera andra föreningar. För pappa Johan Jönsson var det lite av en chock att se hallen de tränar i.Bild: Sven-Erik Svensson
På trampolinerna kan gymnasterna hoppa så högt som fem meter men här får man hålla igen lite, menar Ariola Elshani och Maja Schibrach som också tränar i hallen.
Det går inte att komma så högt här, man måste ha mer plats, säger Maja Schibrach.
I somras testade hon på att träna hos en förening i Helsingborg, där förutsättningarna för sporten är bättre. Men hon trivdes inte och håller sig till Åstorps gymnastikförening istället.
– Vi är inte den största föreningen men det känns som att alla är välkomna och ledarna är superduktiga, säger hon.
I badhushallen tränade Charlotte Andersson redan som barn. Utanpå väggarna sitter elkablar fästa och på sina ställen flagnar färgen. Stora rullar med mattor står för entrén till hallen, det är fullt i förrådet. Sedan 2015 har föreningen, som idag har runt 200 medlemmar, önskat sig en ny hall.
– Då hade vi en annan hall på gång. En fastighetsägare kunde tänka sig att bygga om en lokal, anpassa den för oss och hyra ut den. Men då sa man från kommunens håll att vi var påtänkta till den nya arenan som skulle vara klar i januari 2017, säger Charlotte Andersson.
Det blev inte som förväntat. Arrangemangshallen, arenan eller Bjärshögshallen som den också kallas är fortfarande inte byggd och någon plats för gymnastiken blir det heller inte. Det går inte att bygga tillräckligt högt i tak, enligt kultur- och fritidsnämndens ordförande Stig Rådström (C).
Situationen i badhushallen är tröttsam, tycker Charlotte Andersson. Vissa lördagar åker de till Höganäs för att träna på mer avancerade övningar. ”Man vågar inte nästan inte göra några dubbelvolter här”, säger hon.Bild: Sven-Erik Svensson
– Sen försökte vi titta på lokalerna där Aktiva höll till för både gymnastiken och pingisen, som också behöver lokaler. Men då gick inte takstolarna att flytta för att få rätt takhöjd. Det som då fortfarande är kvar är att bygga om badhushallen. Men det tar ju tid, säger han.
Innan det kan vara aktuellt måste arrangemangshallen byggas klart och idrottshallen till Tingdalsskolan likaså.
– Jag kan förstå att de är trötta på det eftersom lokalen är gammal och inte anpassad. Men de här hallarna måste ju också byggas upp innan vi kan komma vidare, säger Stig Rådström.
Nyligen byggde kommunen ut hallen med ett nytt förråd för gymnastikens redskap som snart ska vara klart. Men det hjälper föga, tycker Charlotte Andersson.
– Man tröttnar, säger hon.
Många duktiga gymnaster väljer ofta att gå vidare till andra föreningar med bättre träningsförutsättningar.
– Jag unnar dem det. Men jag sår jättemånga väldigt fina frön som jag själv aldrig får se blomma, säger hon.
Johan Jönsson och Mimmi Jönsson, Maja Schibrach, Charlotte Andersson, Ariola Elshani och Simon Andersson spenderar alla sin beskärda tid i hallen. ”Med en ny hall skulle kanske fler stanna”, säger Johan Jönsson.Bild: Sven-Erik Svensson
Johan Jönssons dotter Mimmi Jönsson har precis börjat träna i Åstorp efter att ha varit runt i flera andra gymnastikföreningar. Han fick lite av en chock när han klev in i hallen första gången.
– Jag trodde ju att man höll till i sporthallen. Är man så många och har funnits så länge och att man då är i en så liten hall, säger han.
– Vi får köra allting samtidigt här, säger Ariola Elshani.
– En gång var det en som körde trampett och som fick för mycket fart och slog näsan i trampolinen, säger Maja Schibrach.
Gå till toppen