Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Därför uppmanar vi alla helsingborgare att gå och rösta

Vi uppmanar alla helsingborgare att gå och rösta. Det skriver Mikael Andersson (S), Ingrid Mattiasson Saarinen (V), Ian Karlemark och Lena Östholm (MP).Bild: Britt-Mari Olsson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
I en representativ demokrati som Sverige, finns det utrymme för medborgarna att uppmana sina folkvalda att de vill att en särskild fråga prövas. Detta är en av styrkorna med ett demokratiskt styrelseskick. En folkomröstning ger politiken möjlighet att möta väljarna i en utpekad fråga. I Helsingborg har drygt tio procent av de röstberättigade begärt att en folkomröstning ska hållas om huruvida Öresundskraft ska säljas eller inte
Den 2 januari, dagen då vallokalerna öppnades för förtidsröstning, gick över 3 300 helsingborgare till valurnorna. Vittnesmål om fortsatt långa ringlande köer till vallokalerna visar att det är en fråga som engagerar.
Det är positivt att det redan är många som har röstat i frågan om Öresundskraft ska säljas eller inte. Detta är ett gott betyg för demokratin och ett tecken på att frågan är viktigt för helsingborgarna. Frågan är däremot långt ifrån avgjord. Enligt statistiken tenderar kommunala folkomröstningar som ligger utanför ordinarie val att locka färre väljare än om de sammanfallit med ett ordinarie val. Det betyder att alla som värnar om demokratin och möjligheten att få tala sitt hjärtas mening har ett ansvar. Vi vill därför uppmana alla helsingborgare att gå och rösta!
Till skillnad från ett ordinarie val där valutgången är bindande, är en kommunal folkomröstning enbart vägledande. Oaktat valutgången kan Kommunfullmäktige ta ett beslut som går i motsatt riktning. Det bästa sättet att försäkra sig om att politikerna kommer att följa valutgången är ett starkt valdeltagande då det ger en legitimitet som den politiska församlingen inte bör bortse ifrån.
I den här specifika folkomröstningen har SD fått rollen som vågmästare. Fem i tolv har de avslöjat att de säger ja till att sälja Öresundskraft samtidigt som de vidmakthåller att de kommer följa utgången av en folkomröstning om valdeltagandet är 51% eller högre.
Oavsett vad vi som enskilda politiker och partier tycker om en viss fråga är det viktigt att vi förhåller oss till demokratins spelregler. Att vi deltar enligt gängse regler och inte abdikerar från vårt ansvar som folkvalda. Att SD har villkorat sitt svar till helsingborgarna är högst beklagligt.
Det är ingen hemlighet vad vi anser om en försäljning av Öresundskraft. Vi menar att Öresundskraft ska vara kvar i kommunal regi. Nu har du som boende i Helsingborg möjlighet att göra din röst hörd när det gäller vårt kommunala energibolag Öresundskraft. En möjlighet att ta tillvara på! Utnyttja din demokratiska rättighet, ring en kollega, ta med en granne, och slut upp med nära och kära och gör en utflykt till vallokalen. Det handlar om Helsingborg så väl som helsingborgarnas framtid och du kan vara med och påverka.
Mikael Andersson (S)
ordförande
Ingrid Mattiasson Saarinen (V)
gruppledare
Ian Karlemark (C)
ordförande
Lena Östholm Munkberg (MP)
ordförande
Gå till toppen