Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Det här ger en ny betydelse av ordet politikerförakt

Att uppmana till röstbojkott är under all kritik och visar att Maria Winberg Nordström inte förstått den demokratiska process hon sedan många år arbetar i. Det skriver Karin Wieslander. På bilden från slutdebatten: Ja-sidans Michael Rosenberg (SD), Maria Winberg Nordström (L) och Peter Danielsson (M).Bild: Britt-Mari Olsson
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
”Taktiskt sett är den bästa ja-rösten är att stanna hemma.” Så sade Liberalernas gruppledare i Helsingborgs kommunfullmäktige, Maria Winberg Nordström, under slutdebatten inför folkomröstningen om försäljning av Öresundskraft i Helsingborg.
Det är anmärkningsvärt att en företrädare för ett svenskt politiskt parti uppmanar folk att inte rösta i en demokratiskt beslutad folkomröstning! Folkomröstningen som gäller huruvida Helsingborgs stad skall sälja sitt kommunala energibolag Öresundskraft har efter namninsamling beslutats av kommunfullmäktige. Att Liberalerna som vill sälja bolaget dels röstade emot att överhuvud taget genomföra folkomröstningen, dels inte på något vis har haft någon valkampanj för sin inställning och nu i en direktsänd debatt på hd.se uppmanar helsingborgarna att inte rösta ger en ny betydelse av ordet politikerförakt. Ett totalt förakt från politikern Winberg Nordström gentemot Helsingborgarnas rätt att visa sin vilja.
Hur kan Liberalerna stå bakom en företrädare som på ett så remarkabelt sätt försöker minska medborgarnas inflytande i vårt demokratiska system?
Vallagen innehåller regler om folkomröstning, därför skall en beslutad folkomröstning respekteras och hanteras som alla andra val. Varje sida genomför en kampanj för att informera väljarna om sin inställning i frågan. Man uppmanar också medborgarna att gå att rösta för att så många av dem som möjligt skall vara delaktiga i resultatet. Det är så svensk demokrati skall fungera och har fungerat.
Det är exempellöst att en liberal politiker, representant för ett parti som stått bakom många års kamp för rösträtt och yttrandefrihet att på detta sätt motarbetar dessa ideal.
Om en folkomröstning beslutas är det varje politikers skyldighet att uppmana medborgarna att rösta och att själv i öppna debatter och i en aktiv valkampanj argumentera för sin sak. Att uppmana till röstbojkott för att därefter kunna ifrågasätta folkomröstningens legitimitet är under all kritik och visar att Maria Winberg Nordström inte förstått den demokratiska process hon sedan många år arbetar i.
Att hon dessutom i slutet av samma debatt tillsammans med Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Peter Danielsson som varit drivande i försäljningen, svarar att de själva inte tänker rösta är också remarkabelt.
Jag uppmanar alla Helsingborgare att gå och rösta 12:e januari! Vad ni röstar på får ni bestämma själva! Det är så vår svenska demokrati fungerar.
Karin Wieslander
Gå till toppen