Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

På bänken i Örkelljunga centrum finns någon som lyssnar

Varje tisdag, året runt och i alla väder, sitter Zoli Ekberg och Karin Braun från LP-verksamheten på värmebänken mitt i Örkelljunga centrum och bjuder på kaffe och mackor.

Karin Braun och Zoli Ekberg (mitten) träffar varje tisdag människor i Örkelljunga centrum. Många som kommer förbi uppskattar en pratstund, nybryggt kaffe och mackor. Kristian Svenssons (till vänster) hund Flisan charmar alla, även Bina (till höger).Bild: Annsofie Wieland
Det är tisdag förmiddag i Örkelljunga centrum. Luften är ovanligt mild för december men en fuktig kyla tränger genom kläderna. Stora, kalla regndroppar faller ner från träden.
På en parkbänk sitter Zoli Ekberg och Karin Braun påbyltade med varma regnkläder. Framför dem står ett litet bord med en kaffetermos, under det en fikakorg.
– Idag är det lite blött, men vi ställer nästan aldrig in, tar bara några veckor ledigt på sommaren. Jo förresten, på julafton har vi inget, för då bjuder kyrkan in alla, säger Zoli Ekberg.
Numera är det en värmeslinga i bänken som gör det lite behagligare vintertid.
– Men det var det inte när vi började.
Fakta

LP-verksamhetens Ideella riksförening

Inriktad på kontakt med missbrukare och behandling på kristen grund.

Består av omkring 75 aktiva lokalföreningar i hela Sverige, som är knutna till lokala församlingar.

Tillsammans driver de behandlingshem, boenden, öppethus-verksamheter, arbetsintegrerande verksamhet och förebyggande arbete bland barn och unga.

Sedan 2012 har LP-verksamheten funnits i Örkelljunga. Den är knuten till Centrumkyrkan i Skånes Fagerhult och stöttas av flera församlingar. Rörelsen finns i nästan hela Sverige (se faktaruta) och det mesta av arbetet sker ideellt.
Zoli Ekberg och Karin Braun träffar varje tisdag människor i Örkelljunga centrum, en del är missbrukare, någon bostadslös och andra uppskattar en pratstund, kaffe och mackor.Bild: Annsofie Wieland
Även om alla är välkomna är det missbrukare som alltid varit LP-verksamhetens speciella målgrupp. Varje vecka är det öppet i lokalen i gamla Sveciaverken tisdagar och fredagar, däremellan finns det mycket att göra. Någon behöver hjälp med att flytta, åka till veterinären eller vill ha sällskap på möten med socialförvaltningen, berättar Zoli Ekberg.
Hon förestår verksamheten i Örkelljunga tillsammans med sin man Johnny Ekberg och för det har hon en liten ersättning från Centrumkyrkan.
– Jag gör inget annat, det orkar man inte, säger hon.
Zoli Ekberg drivs av att se människor förändras.Bild: Annsofie Wieland
Det rör sig lite hela tiden runt bänken där hon och Karin Braun sitter.
En man med mössan djupt nerdragen i pannan försöker bomma cigaretter. En kvinna i tjock täckkappa kommer fram och får en kopp kaffe. Hon berättar att hon bor på ett skyddat boende efter ett destruktivt förhållande. Nu går hon ofta till LP-kontakten för gemenskapens skull.
Det är 10-12 personer som kommer förbi varje gång, uppskattar Zoli Ekberg.
– Här möter vi de som inte kommer upp till oss i lokalen. Vi för inte statistik, vi hör inte till socialen. Vi vill bara hjälpa dem. Många gånger behöver man bara någon som bryr sig. Och det är faktiskt flera som blivit fria från missbruk och fått bostad.
Zoli Ekberg och Karin Braun träffar varje tisdag människor i Örkelljunga centrum, en del är missbrukare, någon bostadslös och andra uppskattar en pratstund, kaffe och mackor.Bild: Annsofie Wieland
Från sina kontakter har hon fått veta att det finns mellan 20-25 personer i olika grad av hemlöshet i Örkelljunga kommun.
– Man är hemlös även om man har någon man kan bo hos ibland. Men boende är A och O för att någon ska fungera.
Fotnot: Enligt socialförvaltningen i Örkelljunga känner de inte till några fall med direkt hemlösa. Personer som söker bistånd för bostad hänvisas enligt dem till vandrarhem, om det inte finns någon annan lösning.
Gå till toppen