Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Välfärden är en alltför komplex och viktig fråga för att utlämnas till börsen.”

Ett nej till en försäljning av Öresundskraft är en tydlig markering mot det moderatledda styret i Helsingborg, skriver fyra företrädare för Socialdemokraterna.

I torsdags, den 9 januari, arrangerade Helsingborgs Dagblad en debatt om Öresundskraft.Bild: Britt-Mari Olsson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Det är intressant om än sorgligt att Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna reducerar vår intention om en välfärdsdelegation, där samtliga partier i kommunfullmäktige deltar, till en fikapaus (Aktuella frågor 9/1).
M, L och KD har styrt Helsingborg i olika koalitioner i 13 år. De har haft gott om tid att hitta lösningar på välfärdens utmaningar, men det de kommer fram till efter drygt ett decennium är att sälja stadens energibolag Öresundskraft.
Vi står fast vid att det inte finns någon "quick fix” för välfärden. I tuffa tider väljer vi samarbete, istället för att sälja stadens framgångsrika energibolag. Till skillnad från Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna är vår bedömning att goda välskötta kommunala bolag gör bäst nytta för staden och helsingborgarna genom att stanna kvar i kommunal regi.
Välfärden är en alltför komplex och viktig fråga för att utlämnas till börsen.
Som argument för att sälja Öresundskraft hänvisar M, L och KD till prognoser som säger att Öresundskrafts kassa kommer att sina, och till begränsningar i kommunallagen.
Fakta är att 95 procent av de tjänster som Öresundskraft utför inte är begränsade av kommunallagen. De senaste prognoserna för bolage tvisar dessutom inga tecken på avmattning. Istället visar de på en fortsatt god utveckling. Att behålla Öresundskraft i kommunal regi är således att investera i Helsingborg och välfärden.
Ända sedan den 2 januari då vallokalerna öppnade för att ta emot förtidsröstande i den folkomröstning som nu anordnas kring försäljningen av Öresundskraft har helsingborgarna köat för att få komma till tals i frågan. Snart har fler än 23 000 förtidsröstat.
Helsingborgarna har med all önskvärd tydlighet visat att de tycker att Öresundskraft är en viktig fråga. Först genom att skriva under de listor som lett fram till en folkomröstning och sedan genom att tålmodigt vänta på sin tur i de köer som har bildats utanför förtidsröstningslokalerna.
Under den debatt Helsingborgs Dagblad arrangerade om Öresundskraft på Radisson Blu i torsdags den 9 januari, betonade Peter Danielsson (M) att ett nej till försäljning av Öresundskraft inte betydde att allt blir som vanligt. Det stämmer. Ett nej är en tydlig markering mot det moderatledda styret i Helsingborg.
Jan Björklund (S), kommunalråd i Helsingborg
Maria Ward (S), kommunalråd i Helsingborg
Anna Ingers (S), kommunalråd i Helsingborg
Mikael Andersson (S), ordförande för Socialdemokraterna i Helsingborg
Gå till toppen