Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ängelholm får utbilda lokförare i tre år till

Lokförarutbildningen i Ängelholm är säkrad ända fram till år 2023. Trafikverksskolan vann uppdraget i konkurrens med flera andra utbildare i Sverige.

Trafikverksskolans chef Tony Helm ser fram emot att fortsätta utbilda lokförare i Ängelholm.Bild: Niklas Gustavsson
Trafikverksskolan i Ängelholm firar 65-årsjubileum i år och tar emot uppdraget med glädje.
– Vi har en gedigen kompetens inom järnvägsbranschen som byggts upp under många år, säger Trafikverksskolans chef Tony Helm.
Lokförarutbildningen är attraktiv och har högt söktryck, men det ställs höga krav på utbildarna för att upprätthålla säkerheten på järnvägen. Därför upphandlar Myndigheten för yrkeshögskolan utbildningar på begränsad tid. Trafikverksskolan i Ängelholm var den enda av sju olika utbildare som beviljades att starta lokförarutbildning under åren 2021–23.
Trafikverksskolan i Ängelholm kan erbjuda en realistisk studiemiljö med bland annat en simulator där eleverna kliver in i ett riktigt lok för att simulera en tågfärd. I övningsanläggningen finns också en bangård, svetshall, markspann för kontaktledning och modellbana för signalteknisk utbildning.
– Förra våren beviljades vi tre tekniska utbildningar inom ban- och kontaktledning samt signalteknik. Att kunna fortsätta vår lokförarutbildning i ytterligare tre år känns mycket bra. Tack vare att vi förstärkte personalen för drygt ett år sedan står vi väl rustade, säger Tony Helm.
Beskedet betyder att Ängelholm kommer att få ytterligare 105 lokförarelever fram till 2023. Utbildningen tar cirka ett år och 35 elever kan bli antagna per gång.
Flera hundra brukar ansöka och urvalsprocessen startar med ett webbaserat yrkespsykologiskt test med tonvikt på personliga egenskaper och problemlösning.
Gå till toppen