Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Basketproffset har skaffat sig kondis

Johan Åkesson, före detta elitspelare i basket, har bytt ut bollarna mot bullarna.
– Jag märker flera gånger dagligen hur mycket idrotten lärde mig, säger han.

Bullar i brödkorgar istället för bollar i basketkorgar. Johan Åkesson har bytt spår i yrkeslivet.Bild: Niklas Gustavsson
Under nästan 15 års tid var Johan Åkesson elitspelare i basket.
Han var proffs i flera svenska klubbar, men spelade också i Österrike och för en irakisk klubb under några veckor då arabiska mästerskapen avgjordes i Marocko.
Men sedan 1,5 år är det andra bullar som gäller för Johan Åkesson.
Han och yngre broder Anton driver nu Sjöholms bageri med kondis såväl på Storgatan som i Valhall park i Ängelholm.
– Anton är utbildad bagare. Vi har kommit överens om att han och de andra som kan baka gör det. Medan jag gör en massa annat. Bland annat kör jag ut bröd till våra kunder flera dagar i veckan, säger Johan Åkesson.
Johan Åkesson tycker att han har haft mycket nytta av vad han lärde sig i idrotten, exempelvis att jobba som ett lag, i sitt nya yrkesliv.Bild: Niklas Gustavsson
Han har alltså alltså gått från en framgångsrik karriär som center i några av landets bästa basketklubbar som Helsingborg, Luleå, Södertälje och 08 Stockholm via en period på ett företag som säljer glasräcken till att nu vara med och driva ett företag.
– När jag spelade basket var det många ledare som sade till mig att det du lär dig i idrotten kommer du att ha med dig i ditt fortsatta yrkesliv. Då trodde jag väl inte så mycket på dem. Men nu märker jag flera gånger dagligen hur mycket idrotten lärde mig. Framför allt är det att samarbeta i ett lag, säger Johan Åkesson.
Sjöholms bageri har 34 personer anställda. En del jobbar heltid, men andra har mer eller mindre deltid.
– Men det är en organisation som ska fungera. Där alla är beredda att hjälpa varandra när det behövs. Är det så att någon som skulle jobba bakom disken blir sjuk så händer det att jag hoppar in, säger Johan Åkesson, som påpekar att pappa Anders Åkesson gör mycket administrativt arbete.
Johan Åkesson har bytt spår i yrkeslivet – och han gillar verkligen det han sysslar med nu.
– Jag har alltid varit mycket social och gillar att prata med folk. I det här jobbet har jag väldigt stor nytta av det och att jag känner så många människor i Ängelholm, där basketkarriären började i Äli.
Johan Åkesson driver Sjöholms bageri tillsammans med brodern Anton.Bild: Niklas Gustavsson
Att det blev basketboll när Johan Åkesson var ung är inte så konstigt.
På 1980-talet var farbror Jonas Åkesson, som spelade i Helsingborg, en av landets bästa spelare och med i landslaget i flera år.
Pappa Anders Åkesson spelade också som elitspelare i Äli och Helsingborg.
– Alla tre är vi långa, så vi hade förutsättningarna för den sporten, säger Johan Åkesson.
Däremot var det mer överraskande att han skulle hamna i bageribranschen.
– Anton utbildade sig till bagare och när han jobbade på flera fina bagerier på andra ställen fick han massor av erfarenhet som han nu har nytta av.
– När Sjöholms tog över konditoriet i Valhall park behövde Anton hjälp. Då räckte jag upp handen och sade att jag kunde hoppa på det. Nu är hela släkten mer mindre inblandad. Varje släktmiddag så pratar vi om bageriet, säger Johan Åkesson.
Läs också Christina Frånberg Nilsson är trygg yrkesbytare
Läs också Lotta Libäck lämnar butiken för skolsalen
Läs också Rektorn i Strövelstorp slutar i skolan efter 15 år – för att gå till näringslivet
Läs också För att byta spår krävs framtidstro
Gå till toppen