Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blodet rann till i Skåne – sex tusen nya givare

Larmen brukar dugga tätt om brist på donerat blod, särskilt kring storhelger. Men förra året rann det till rejält i Skåne med sex tusen nya blodgivare, och antalet insamlade blodpåsar hamnade långt över målet.

David Jaxman från Helsingborg har blivit blodgivare igen efter ett längre uppehåll. ”En god gärning”, säger han. Li Ellberg, biomedicinsk analytiker, tar förberedande prover.Bild: Sven-Erik Svensson
På blodcentralen i Helsingborg är lagret välfyllt just nu. En stabil grupp givare kombinerat med kampanjer för att värva nya har gett resultat.
En som nappat är David Jaxman. Han gör comeback som blodgivare efter många års uppehåll och lägger sig nu tillrätta i stolen för inledande kontroller. Det ser bra ut – godkänd.
För honom är detta ett enkelt sätt att göra en god gärning. Och allt fler skåningar resonerar på samma sätt.
Ingrid C Johansson, blodgivarsamordnare i Region Skåne, tror att tillströmningen av nya blodgivare är effekten av flera olika kampanjer både nationellt och lokalt. Mot studenter, mot företag, på motionsanläggningar och i sociala medier.
– Inför julhelgerna var vi lite oroliga eftersom det var så många lediga dagar, så lanserades en kampanj till företag för att anställda skulle få lämna blod på arbetstid i våra mobila enheter. Den gav jättebra resultat, säger hon.
Nya blodgivare strömmade till över hela Skåne, och Ingrid C Hansson har "en magkänsla" av att det kom många unga personer förra året.
Sammanlagt lämnar ungefär 30 000 personer blod i Skåne varje år. Under 2019 tillkom 5 999 nya blodgivare vilket är 604 fler än året innan.
Antalet blodpåsar blev 59 602 vilket var 5 312 fler än under 2018.
Det är inte något rekord i mängd lämnat blod - de sattes för ungefär tio år sedan.
– Vi har haft en nedåtgående trend sedan dess, men nu har kurvan vänt uppåt igen, säger Ingrid C Johansson.
Men glädjen är kortvarig. En påse blod är hållbar i sex veckor och därför behövs en strid ström av gamla och nya blodgivare för att sjukhusens lager ska räcka till, understryker Ingrid C Johansson.
– Blod är färskvara. Det är ju inte så att vi har fyllt vår pott utan vi behöver alltid många nya blodgivare, och en stor givarkår.
– Alla kan heller inte ge blod alltid. Nu har ju många varit ute och rest, och kanske har en tids karens för att de varit i exempelvis Thailand, säger Ingrid C Johansson.
”Vi har ett gott lager, personalen sliter hårt för att rekrytera givare. Men vi behöver alltid fler”, säger Charlotte Wieden, enhetschef på Blodcentralen i Helsingborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Fakta

Hög åldersgräns i Skåne

Den som är frisk och mellan 18 och 65 år gammal kan anmäla sig för att bli blodgivare i Skåne. Efter intervju och blodprov, för att utesluta blodsmitta, kan man bli godkänd. Allt lämnat blod testas också för smitta.

Därefter kan man lämna blod tills man är 75 år, om det inte finns medicinska skäl att avstå. Skåne är en av vårdregioner i landet som har allra högst åldersgräns för blodgivare.

Män får en kallelse var tredje månad, kvinnor var fjärde månad, sedan väljer man själv om och när man vill ge blod.

Gå till toppen