Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En femetta i sista perioden gav FCH-seger

Ett helt avgörande moment i den tredje perioden gav FCH ny energi och man vände sen och vann också det tredje Skånederbyt mot Höllviken. Jonathan Nilsson blev matchhjälte.

Jonathan Nilsson blev tremålsskytt mot Höllviken.Bild: NICLAS JÖNSSON
SSL, FC Helsingborg-Höllviken 6–4 (1–2, 0–1, 5–1)
Skulle FCH börja vinna igen? Det var kanske den enskilt största frågan inför det tredje och sista grundseriemötet med Höllviken. En annan stor fråga var hur många mål FCH skulle kunna göra för det är ett snitt som behövde höjas.
Men det började dystert.
Höllviken tog både ledningen och ökade ledningen genom Lukas Eldholm. Det första målet var ett direktskott långt utifrån högersidan, det andra på ett friläge efter att Jonathan Nilsson sjabblat med en passning på mittplan.
Tempot var lågt och Höllviken backade hem och ställde upp väldigt lågt. Det var nätt och jämt att förstegubben gick över mittlinjen. Det skapade svårigheter för FCH att komma igenom med skotten. Till slut lyckades man ändå få till en reducering genom en passning ut på kanten av Fredrik Azelius till Nicklas Lidholm och ett direktskott rätt upp i bortre krysset.
Farten ökade en del i andra, men det gjorde också slarvet. FCH fortsatte att skjuta, men nästan alltid utanför. Man fick också chansen med en man mer utan att lyckas få till kvitteringen.
Sen kom en sådan där olycksminut. I spel fyra mot fyra Jonathan Nilsson vara på en slarvig Höllvikenpassning hemåt, kontrade – och sköt utanför. Bollen fiskades upp av Fredrik Azelius – som prickade stolpen. Halvminuten senare tappade FCH sitt eget slott och det utnyttjade Pontus Karlson Martell och så var det 1–3.
Höllviken fortsatte att ligga lågt, lågt och hålla sina positioner i början av tredje. När man drar ner på tempot så pass mycket finns alltid en risk att man inte är på de så kallade tårna. Linus Nordgren fick frislag vid sargen, spelade snabbt ner till Jonathan Nilsson och medan motståndarna stod och sov och inte var med på att spelet var igång trampade Nilsson in vid första stolpen och reducerade till 2–3.
Det skulle komma ännu ett och ett ännu större Höllvikenmisstag senare.
Men däremellan såg det ut som att Höllviken tryckte ner FCH:s ökade hopp när Pontus Karlson Martell stänkte iväg ett skott som från sidan verkade vara rätt upp i krysset. Men FCH-backen Philip Sannum reagerade starkt. Och domarna ändrade sig. Bollen hade tagit på Sannum och sen vidare i burgaveln. Inget mål.
Så kom jättemisstaget av Höllviken.
En riktig indianare rakt i gapet på Fredi Peterson som direkt spelade fram till Max Wahlgren och så var det 3–3. 26 sekunder efter det dundrade Fredrik Azelius in 4–3 och FCH i ledningen efter många om och men.
Men ännu ett men:
Höllviken och Pontus Karlson Martell var inte slagna. Han kvitterade med drygt sex minuter kvar.
FCH skulle ändå komma att bryta sina trista trender. Det blev inte en fjärde förlust i rad, och det blev äntligen en seger på hemmaplan. Jonathan Nilsson fick in det så viktiga femte målet och 19.56 gjorde han sitt tredje och FCH:s sjätte mål.
FCH vann därmed samtliga tre Skånederbyna, med 5–3 och 9–6 och 6–4.
Målsnittet ökade och i tabellen klättrade man en placering till sjundeplatsen. Nu är det sex poäng ner till Linköping (som har en match mindre spelad) under slutspelsstrecket.
Gå till toppen