Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gångbro över järnvägen i Klippan i sikte

I runt 15 år har en gångbro över spårområdet vid Klippans station varit på tal. Stora kostnader och en svårighet att komma överens med Trafikverket har satt käppar i hjulen. Men nu ser det ljusare ut.

På Klippans station finns idag bommar och en övergång mellan perrongerna. ARKIVBILD.Bild: Thorbjörn Petersen
För att ta sig över järnvägsspåren i Klippan måste man idag antingen gå till viadukten vid Kyrkogatan eller till övergången vid Åbytorpsvägen. Med flera arbetsgivare på södra sidan om spåren är det inte ovanligt att folk genar över spåren.
2010 satte Trafikverket upp stängsel runt hela området för att få slut på spårspringet, som varit ett återkommande säkerhetsproblem i Klippan.
Då hade det i kommunen sedan länge funnits diskussioner om en gångbro över spåren för att få bukt med problemen. Men det var svårt att få till en överenskommelse med Trafikverket. Först en bit in på 30-talet skulle en sådan lösning kunna finnas med i deras planer, i samband med att höghastighetsbanan ska byggas ut.
– För några år sedan kom vi överens om att om vi betalade för en åtgärdsvalsstudie, en ÅVS, så skulle de titta på det. Sen har det varit ganska tyst. Men precis innan jul kom det ett förslag från Trafikverket, säger Klippans kommunalråd Hans-Bertil Sinclair (M).
Trafikverket ska nämligen förlänga mötesspåret som går genom Klippan mot Hyllstofta 2025. I samband med det kan de tänka sig att bredda perrongerna vid stationen och även bygga en gångbro.
– Är vi med och medfinansierar kan de bygga bron 2025-26. Då kostar det uppskattningsvis 145 miljoner. Då blir kommunens del i projektet 60 procent vilket blir i runda tal 80-85 miljoner under en tvåårsperiod, säger Hans-Bertil Sinclair.
I februari ska kommunen lämna sitt svar till Trafikverket men än så länge har man inte tagit ställning i frågan.
På kommunstyrelsens sammanträde i januari fick ledamöterna enbart information.
– Det är en viljeyttring. Det är mycket information men det är ju ingen tvekan, vi måste ju, säger Hans-Bertil Sinclair.
Gå till toppen