Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här avgörs framtiden för Öresundskraft

Öresundskrafts framtid ligger under söndagen i händerna på 27 698 helsingborgare. Det är vad som efter förtidsröstningen krävs för att nå upp till 51 procents valdeltagande, vilket i sin tur kan avgöra hur vågmästarna ställer sig till försäljningen.

Sanna Davidovic, Henrik Olofsson och Pathricia Gullberg tog hand om rösterna på Dunkers kulturhus.Bild: Tom Wall
De första väljarna var på plats redan strax efter klockan 8 på morgonen under valdagen och sedan rullade det så sakta på. En och annan stannade till för att rösta under morgonens hundpromenad eller i samband med frukostinköpet.
– Men vi tror att de flesta kommer efter lunch om de inte stannar hemma för att det regnar, säger Henrik Olofsson som tar emot röstande på Dunkers kulturhus från det sammanslagna valdistriktet Pålsjöbaden och St Jörgen.
Innan vallokalen öppnade hade valförättarna varit och hämtat alla distriktets röstblanketter från förtidsröstningen.
– Vi har drygt 38 procent som har förtidsröstat i vårt valdistrikt så det är ganska många, men vi brukar ha ett ganska högt förtidsröstande även i de allmänna valen, fortsätter Henrik Olofsson, ordförande i distriktet.
Även på kommunens kontaktcenter på Stortorget kom röstandet tidigt igång under söndagen.
– Vi har haft ett 20-tal personer här som har röstat den första timmen, men det är inte det bästa vädret för en valdag, säger Rickard Persson, ordförande i valdistrikt centrum.
När förtidsröstandet avslutades under lördagskvällen så hade 29 922 helsingborgare lagt sin röst. Det innebär 26,5 procent av de röstberättigade.
Sverigedemokraterna, som kan avgöra om försäljningen blir av eller inte genom sin vågmästarroll, har sagt att de kommer att följa valresultatet om valdeltagandet uppgår till minst 51 procent.
För att komma upp till 51 procent måste ytterligare 27 698 röstberättigade ta sig till vallokalerna under söndagen.
Mats Andersson. – Det är ingen lätt fråga och jag har funderat länge, följt debatter och läst i tidningen. När jag väl bestämt mig så blev det ett lätt beslut. Att det regnar spelar ingen roll, man ska rösta på valdagen och vi skulle ändå ut och köpa frukost.Bild: Tom Wall
Eva Manner. – För min del var det ett lätt val. Först ska jag säga att jag är mycket besviken på våra politiker som jag tyckte mörkade det här med försäljningen under valet 2018. För det andra så tror jag att kommunen mår bättre av att behålla Öresundskraft och ta del av vinsterna, det finns ingen anledning att sälja av verksamheten.Bild: Tom Wall
Niklas Friborg. – Det var ett svårt val, men till sist kom jag fram till att kommunen inte ska hålla på med den typen av verksamhet. De ska ägna sig åt vård, skola och omsorg.Bild: Tom Wall
Följ valbevakningen – med resultat, kommentarer och analyser – på HD.se under kvällen.
Gå till toppen