Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Runsten: ”Helsingborgarnas nej måste respekteras.”

Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Om 2020-talets första svenska val säger något om det politiska klimatet i Sverige så är det detta: polarisering.
Nu var det ju en folkomröstning i Helsingborg om att sälja eller inte sälja det kommunala energibolaget Öresundskraft. Och efter en regnig januarisöndag vet vi att 96 procent av de som röstade sa nej. Valdeltagandet ser ut att hamna på 50 procent.
Det är högt för att vara en kommunal folkomröstning, speciellt när det inte är ordinarie valdag. Men det är troligen ändå under Sverigedemokraternas tokgräns på 51 procent. SD förklarade ju före valdagen att om inte valdeltagandet uppgick till 51 procent kommer SD att bortse från resultatet och rösta ja till försäljning på fullmäktiges sammanträde den 26 februari.
Det här blev på flera sätt ett märkligt val.
Det har varit bråk om valdagen och bråk om vad det skulle stå på valsedeln. Och bara en sida har bedrivit valkampanj. Inför omröstningen fanns företrädare för nejsidan på gator och torg och uppmanade helsingborgarna att rösta. Från jasidan var det desto tystare.
Där verkar taktiken ha formats efter SD:s villkor. Och den följdes också av ledande politiker. Kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) och kommunalrådet Maria Winberg Nordström (L) meddelade i den av Helsingborgs Dagblad ordnade debatten häromkvällen att de inte tänkte rösta.
Peter Danielsson har istället hänvisat till den representativa demokratin och till att väljarna har gett politikerna förtroendet att fatta ”välgrundade beslut”. Han vill gärna vara en visionär och ideologisk politiker, men det räcker inte, en skicklig politiker måste kunna kompromissa och i synnerhet en kommunpolitiker.
Så vad händer nu? Vad är ett ”välgrundat beslut"? Det bör Peter Danielsson och övriga valda representanter från M, KD, L och SD fundera väldigt noga över. De kan hänvisa till att folkomröstningen bara var rådgivande. De kan räkna hem sin seger med SD:s hjälp och siffrorna 37 ja och 28 nej i fullmäktige den 26 februari.
Och även SD måste nu inse att det inte går att hålla fast vid det där med 51 procent. Inte med ett så övertygande resultat av omröstningen.
Då avslutar de en historia som började med hemlighetsmakeri före ett kommunval, med att köra över ett tydligt resultat i en folkomröstning. Då står de där med sitt minoritetsstyre – sin numera oeniga allians – och låter SD bestämma villkoren. Och snart ska de möta väljarna igen. Två och ett halvt år går trots allt fort och sedan väntar ett val vars resultat är bindande.
Eller kanske går två och ett halvt år istället väldigt långsamt i ett Helsingborg där det svänger hit och dit i avsaknad av breda överenskommelser.
Helsingborgarnas nej måste respekteras. Genomför inte Helsingborgs största affär hittills i största möjliga oenighet. Att istället backa vore ett välgrundat beslut och skulle minska polariseringen.
Och även SD måste nu inse att det inte går att hålla fast vid det där med 51 procent. Inte med ett så övertygande resultat av omröstningen. SD vill väl ändå lyssna på folket. Eller?
Gå till toppen