Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kockar och sjuksköterskor fann varandra i lägrens misär – så föddes We Act Sweden

Spontana biståndsarbetare från Skåne hittade varandra i ett centraleuropeiskt flyktingläger. Så föddes We Act Sweden. Grundidén är densamma än idag: föreningen letar efter privatpersoner med stora tankar men små medel.

Katarina Szirmay och Marianne Karlsson har gjort många turer till Lesbos för den Malmö- och Helsingborgsbaserade hjälporganisationen We Act Sweden.Bild: Björn Lilja
På olika håll i Skåne satt frustrerade människor och såg på tv under 2015. Syrienflyktingarnas massvandring upp genom Europa skapade kaotiska läger i gränstrakterna mellan Österrike, Ungern och Slovenien pågick för fullt.
Ett gäng barndomskompisar från Lund, flera av dem kockar, bestämde sig för att göra något. De åkte söderut, med en stor wokgryta och en massa skänkt mat. Samma sak gjorde ett par sjuksköterskor från Helsingborg, men de fick med sig en ambulans istället.
Mitt i det impulsartade biståndsarbetet fann de varandra och skapade biståndsinitiativet We Act Sweden.
Kurdawan Chaomar, med ansiktet mot kameran, hade sålt sin krog och byggde istället upp detta mobila kök på Lesbos. Till höger om honom syns Henrik Johannesson, även han en We Act-arbetare från Lund.Bild: Johanna Norrbo
Kockarnas och sjuksköterskornas tanke om att bli en plattform för privatpersoners hjälpidéer blev snart till en förening. Men den fortsätter att vara väldigt skånsk, och all insamling sker via Facebook-kampanjer.
Kurdawan Chaomar och Joakim Hedman från Lund jobbade i nio månaders tid i flyktinglägren på Lesbos, där de satte upp ett mobilt kök och etablerade ett insamlingslager.
Sjuksköterskorna, Marianne Karlsson och Katarina Szirmay, har använt mycket ledig tid till att återvända till de grekiska lägren. We Act Swedens senaste initiativ på plats är att inleda samarbete med en lokal sjukgymnastikklinik.
Sjukgymnasten Fabiola Velasquez, överst i mitten, driver en liten klinik som erbjuder sjukgymnastik till människor som tvingas att bo i flyktinglägren. We Act Sweden stödjer kliniken.Bild: We Act Sweden
Johanna Norrbo, ordförande i We Act Sweden, besökte Morialägret på Lesbos i somras.
– Jag var chockad över hur det snarare försämrats än förbättrats. Det är jättevanligt med våldtäkter. Vakterna går hem på kvällen, då är alla de här flyktingarna utelämnade till varandra, det blir djungelns lag. Det är verkligen anmärkningsvärt att EU accepterar det här.
Joakim Hedman, lärarstudent från Lund, var kock på Lesbos under år 2016. Här bär han råvaror till det mobila köket.Bild: We Act Sweden
Trots det stora hjälpbehovet på Lesbos valde föreningen att även starta ett insamlingskonto för Afghanistan och Vian Delsoz initiativ att bygga ett boende till de utvisade. För att den idén var så mitt i prick för hur We Act Sweden vill arbeta.
– Vi är bara ett initiativ, med tanken att vanliga människor ska kunna hjälpa andra vanliga människor, säger Johanna Norrbo.
Läs också Skåningar räddar liv i grekiska flyktinglägret: ”Det är helvetet på jorden”
Gå till toppen