Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Öberg sexa i masstarten: ”Hade bra kontroll”

Hon har inte nått toppformen än efter julens sjukdom och uppehåll. Men i masstarten i Oberhof var Hanna Öberg ändå bästa svenska med sin sjätteplats. – Jag har en bra nivå ändå, även om det inte känns helt perfekt. Jag hoppas att den absoluta toppformen kommer till VM, säger hon till TT.

Hanna Öberg var sexa i masstarten i Oberhof. Arkivbild.Bild: Kerstin Jönsson/TT
Siktet är redan nu inställt på skidskytte-VM i Anterselva, som är fem veckor bort.
– Toppformen kommer inte vara nu eftersom vi har tränat på ganska mycket. Tanken är att det ska bli bättre och bättre för varje vecka, säger hon.
Hanna Öberg är en av de svenska skidskyttar som har brottats med sjukdomar under julen, men säger att hon ändå kunnat träna hyfsat bra.
I en blåsig masstart i tyska Oberhof fick Öberg ingen perfekt start. 24-åringen inledde världscuptävlingen med två bom i det första skyttet och halkade efter toppstriden.
Men att missa skott var hon inte ensam om att göra – tvärtom. Favoriter som Tiril Eckhoff, Dorothea Wierer och Denise Herrmann kämpade också med vinden på skjutvallen.
Efter första skyttet missade Öberg bara ett skott i respektive skytte och avslutade dessutom starkt när hon besegrade Iryna Kryuko, Vitryssland, i en slutspurt.
– Jag kände att jag hade bra kontroll. Det var optimalt att få ligga bakom vitryskan nästan ända in och sedan ladda på, säger hon.
Öberg var drygt en och en halv minut efter finländskan Kaisa Mäkäräinen. Den 37-åriga veteranen från Finland missade bara ett skott under hela masstarten – vilket var bäst av alla – och åkte i mål 30 sekunder före Eckhoff.
– Det känns jättebra att prestationen räcker till en sjätteplats även om jag kände att det inte var min bästa dag. Det finns mycket positivt att ta med, säger Hanna Öberg.
Linn Persson såg i början av tävlingen ut att kunna följa upp pallplatsen i masstarten före jul med ännu en framstående placering. Men totalt fem bom på skjutvallen var någon miss för mycket och Persson slutade på en 13:e plats.
Mona Brorsson, sju missade skott, slutade 22:a medan Elvira Öberg, åtta bom, blev 28:a.
På herrsidan tog Jesper Nelin revansch efter en mardrömsdag i herrstafetten på lördagen. Nelin stod för en fin prestation och hade häng på en pallplats.
Men när allt skulle avgöras i det sista skyttet blev det två bom och han fick nöja sig med en sjundeplats – svenskens bästa individuella placering i världscupkarriären.
– Jag gjorde vad jag kunde i dag och är nöjd med det. Det var jätteskönt, nu vet jag att jag kan vara topp tio, säger han till SVT.
Upp till ettan Martin Fourcade var det knappt 45 sekunder. Inga andra av de svenska skidskyttarna på herrsidan var med i masstarten.
Gå till toppen