Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rökstopp för kommunanställda i Bjuv

Från 1 juni är det förbjudet att röka på arbetstid för anställda i Bjuvs kommun. De som vill sluta ska erbjudas hjälp av företagshälsovården. Men ingen tvingas fimpa för gott.

Flera andra kommuner har gjort samma sak. Nu blir det också förbjudet att röka på arbetstid i Bjuv.Bild: Jessica Bentsen
Inga rökpauser under arbetsdagen, inget blossande i kommunens lokaler utanför entrédörrar och i tjänstebilar. Anställda som inte kan hålla sig får lov att röka på lunchen, som inte räknas som arbetstid, förutsatt att de befinner sig utanför arbetsplatsen.
Från början var tanken att regeln skulle börja gälla redan i januari, men starten sköts fram till 1 juni för att ha ett färdigt alternativ att presentera för anställda som vill sluta röka.
– Cheferna har gått ut med information till personalen och vi lägger ut svar på frågor om rökfri arbetstid på intranätet. Vi jobbar med att tar fram ett samarbete med företagshälsovården om rökavvänjning, säger kommunens HR-chef Karolina Larsson.
Den nya regeln är en del av kommunens mer omfattande projekt Hälsoresan och anknyter till den utvidgade tobakslagstiftningen med bland annat rökförbud på allmän plats. Avsikten är att bidra till bättre hälsa genom att göra arbetsplatsen helt rökfri, också med tanke på personal som utsätts för passiv rökning.
Beslutet togs av ett enigt fullmäktige i slutet av november.
– Det här är ett beslut många av Sveriges kommuner har tagit, sa kommunstyrelsens dåvarande ordförande Anders Månsson (S) vid det tillfället.
Karolina Larsson betonar att arbetsgivaren inte kan tvinga någon att sluta röka och att det är var och ens ensak om de röker på fritiden.
Hon tror inte att det blir svårt att genomföra rökfri arbetstid.
– Vår bedömning är ju att det inte kommer att bli en jättestor sak. Tittar man på Familjen Helsingborg tror jag att de flesta kommunerna har rökfri arbetstid. Det ligger i linje med folkhälsoarbetet i Sverige, säger Karolina Larsson.
Hur stor del av kommunens personal som röker är inte känt.
– Vi har inte gått ut och frågat, säger Karolina Larsson.
Rökförbudet gäller även förtroendevalda, under den tid de får arvode. E-cigaretter omfattas av förbudet, men inte snus.
Gå till toppen