Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Valexpert: ”Ett så här kraftigt utslag hade varit svårt att nonchalera”

Att 96,4 procent av de röstande sa nej till en försäljning av Öresundskraft är ett historiskt resultat och ett rekord i svenska val. Beslutet om att det inte blir någon försäljning kom också väldigt snabbt.
– Ett så här kraftigt utslag hade varit svårt att nonchalera, säger valexperten Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Folkomröstning i Helsingborg kommer att sticka ut när man ska titta på olika valresultat i framtiden . Resultatet är rekordtydligt, enligt valexperten Anders Sannerstedt vid Lunds universitet.Bild: Henrik Rosenqvist
Folkomröstningar i Sverige engagerar väldigt olika och valdeltagandet kan vara både högt och lågt. Att 50,06 procent av de valberättigade i Helsingborg gick och röstade är ett genomsnittligt resultat. Men att 96,4 procent av dem sa nej är helt unikt, enligt statsvetaren Anders Sannerstedt. Det finns tidigare omröstningar i landet som nått upp till 88–89 procent, men inte såhär högt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen