Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förlängd tidsfrist för centrums högsta hus

Planerna fortsätter för handel, vårdboende och bostadsrätter i 16 våningar med balkonger mot Teaterparken. Sernekekoncernens förtur för projektet väntas förlängas — igen.

Vy från Östergatan vid Landskrona teater som Serneke tänker sig mot nybygget, från vita huset mitt i bild till höghuset vid Österport. Skiss: Okidoki arkitekter.
Sedan 2016 har byggkoncernen Serneke ensamrätt på att förhandla om ett köp av Jäntan 2, flickskoletomten. Detta genom ett markanvisningsavtal med Landskrona stad.
Avtalet har sedan dess förlängts flera gånger, och löpte ut senast ut vid förra årsskiftet. Nu vill kommunstyrelsen att markanvisningsavtalet förlängs en fjärde gång för att Sernekekoncernen ska kunna genomföra sina planer.
Målet är att bebygga nuvarande parkeringsplats som utgör större delen av kvarteret. Bygglov har sökts för cirka 200 bostäder plus verksamhetslokaler och en del p-platser under tak.
I hörnet mot rondellen Österport — 33 lågor — planeras Landskronas högsta bostadshus, 60 meter och 16 våningar inklusive vindsvåningen. Det är också i det hörnet man vill börja bygga, och har öppnat för intresseanmälningar till Teaterterrassen, som är projektnamnet.
— Det är inga ändringar i projektet. Det trillar in anmälningar hela tiden, och vi för dialog med hyresgäster om lokalerna, säger Jonas Håkansson, Sernekes regionchef.
Han vill inte säga vilken typ av hyresgäster det handlar om, men har sagt tidigare att en matbutik är önskvärd.
Serneke försöker också sedan tidigare få till stånd ett vårdboende med 80 platser i kvarteret. Detta blir i så fall ett samarbete med ett privat företag, som Jonas Håkansson inte heller vill ge fler detaljer om idag.
Försäljningen av bostadsrätterna startar när bygglovet är godkänt, vilket Jonas Håkansson hoppas kan ske under våren.
Sedan ska länsstyrelsen också godkänna det pålningsarbete som ska utföras. Genom att placera husen på pålar kan man bevara arkeologiskt värdefulla lagren därunder. En motivering till förlängningen är att den arkeologiska utredningen dragit ut på tiden.
– Vi jobbar för en byggstart i år under hösten eller vintern, vi är sugna på att komma igång, säger Jonas Håkansson.
Kommunfullmäktige beslutar formellt om avtalet, som gäller till 30 juni. Kommunens mark- och exploateringschef kan sedan besluta om en ytterligare förlängning, till nästa årsskifte.
Läs också Landskrona växer allt mer på höjden
Läs också Höghus, handel och vårdboende – nu har Serneke sökt bygglov för Jäntan-projektet
Läs också Locket på om privat vårdboende i centrum
Gå till toppen