Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skyltarna är kvar – men inte troligt att Arbetsförmedlingens kontor i Höganäs öppnar igen

Sedan i somras har Arbetsförmedlingens kontor i Höganäs stått tomt. Trots regeringens besked att stoppa stängningen av kontor är det inte mycket som tyder på att det öppnar igen.
– Vi kommer att försöka hitta andra lösningar, säger Gunilla Ljungnér.

Innan sommaren stängde Arbetsförmedlingens kontor i Höganäs. Och dess chef tror inte att det är aktuellt att öppna det med personal igen.Bild: Anders Malmberg
I början av förra året bestämde Arbetsförmedlingen att 132 av deras kontor runt om i landet skulle läggas ner. Knappt 100 hanns med innan regeringen i december med ett regleringsbrev beslutade att den pågående kontorsstängningen skulle stoppas.
I Höganäs låste Arbetsförmedlingen (AF) dörrarna i lokalen vid Triangelplatsen den 29 maj. Sedan dess har verksamheten skötts från kontoret i Helsingborg. Ännu är inget beslut fattats om lokalerna i Höganäs, men något större hopp om att öppna dem igen ges inte.
– Att öppna med personal igen tror jag inte är aktuellt. Vi kommer att försöka hitta andra lösningar för de kunder som behöver ett besök lokalt i Höganäs, säger Gunilla Ljungnér, chef för AF i Höganäs och Helsingborg.
De cirka 900 arbetssökande i Höganäs har sedan sommaren fått ta sig till Helsingborg för fysiska möten och en del ärenden har kunnat skötas per telefon. Något enstaka möte har också hållits i Höganäs.
– Eftersom Helsingborg och Höganäs är så pass nära så har vi hittills tagit de flesta besöken i Helsingborg. Men vi har haft lokalerna kvar i Höganäs, så har det varit något alldeles speciellt har vi kunnat ta det där, säger Gunilla Ljungnér.
Gunilla Ljungnér är chef för Arbetsförmedlingen i Höganäs och Helsingborg.Bild: Fanny Ernestrand
Mycket av kontakten med Arbetsförmedlingen ska framöver kunna ske genom digitala tjänster. Men enligt regeringens besked innan jul måste AF se till att återställa sin närvaro på alla de orter där de lagt ner sina kontor.
Det ska finnas en ”väl fungerande kontinuerlig fysisk närvaro i hela landet”. Det kan ske antingen genom egna kontor eller genom samarbete, till exempel med kommunen.
– Vi har en tät dialog med kommunen och kommer att ta upp den igen när vi har fått mer direktiv om vad som ska gälla. Vi kanske kan ha möten tillsammans med kommunen, men vi har inte skrivit kontrakt, så inget är klart. Det är lite tidigt ännu att säga vad som sker, säger Gunilla Ljungnér.
Kontorslokalen finns kvar och Arbetsförmedlingen har använt den till enstaka besök sedan i somras.Bild: Anders Malmberg
Hon håller på med en större översyn och är inte klar med hur det blir i Höganäs. Bland annat ska en förhandling om regionens kontor hållas den 24 januari.
– Vi kommer naturligtvis att titta på uppdraget och se hur vi kan lösa det i Höganäs. Och göra det så bra som möjligt för kunderna.
Gå till toppen