Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Törstiga dromedarer skjutna i Australien

Dromedarer infördes i Australien på 1800-talet. Arkivbild.Bild: Central Australian Camel Industry Association/AP/TT
Vilda dromedarer i jakt på vatten har letat sig in mot samhällen i områden drabbade av torka och hetta i södra Australien. Nu har över 5 000 av dem skjutits i Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY), som i huvudsak bebos av ursprungsbefolkningen aboriginer.
Djuren beskrivs som ett hot mot redan bristande tillgångar på mat och vatten. De ska också ha förstört infrastruktur och utgjort en trafikfara.
Dromedaren infördes i Australien på 1800-talet.
APY-chefen Richard King uppskattar aktivisters oro för dromedarernas öde, men påpekar att det sprids mycket felaktig information om verkligheten för icke-infödda djur på en av de ”torraste och mest avlägsna platserna på jorden”. Människors liv och inhemsk flora och fauna måste gå först, skriver han.
Försvagade dromedarer fastnar och dör enligt King ofta i vattenhål, vilket har förorenat viktiga vattenkällor för lokalbefolkning, infödda djur och fåglar.
Gå till toppen