Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

V kommer med nytt regeringshot

Vänsterpartiet kräver omedelbart besked från regeringen om extra pengar till kommunsektorn för att stärka välfärden. Annars kommer V-ledaren Jonas Sjöstedt att sätta sig ner med Moderaterna och Kristdemokraterna och förhandla fram extra pengar.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kommer med nya krav på regeringen. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
– Jag räknar med besked (från regeringen) om detta redan under morgondagen, säger Jonas Sjöstedt på en pressträff.
Annars tänker han inleda förhandlingar med M och KD redan under onsdagen, säger han.
V kräver minst tio miljarder kronor extra till kommunsektorn i år. Att invänta vårändringsbudgeten duger inte, enligt Sjöstedt.
Sjöstedt beskriver läget i kommunsektorn som akut, med neddragningar i skolan och vården. Att vänta med besked med mer pengar till kommuner håller då inte, enligt Sjöstedt.
– Vi är på väg in i en välfärdskris, säger han.
Budgeten för 2020 har nyligen klubbats i riksdagen.
TT: Varför så bråttom?
– De här neddragningarna sker nu, säger Sjöstedt.
Enligt honom har regeringen i ännu en fråga hamnat till höger om Moderaterna och Kristdemokraterna.
M har också precis lagt ett förslag om mer pengar till kommunsektorn – något som ska finansieras med minskat bistånd och slopade byggsubventioner.
– Det är inte aktuellt för oss, säger Sjöstedt som säger sig ha andra finansieringsförslag som han är villig att kompromissa om med M och KD.
Gå till toppen