Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vårens föreläsningar i Munka Ljungby går jorden runt – men först handlar det om att plantera i jorden

Vårens program för Munka Ljungby föreläsningsförening innehåller resor till jordens alla hörn. Men det blir en del jordnära ämnen också.

Anna Visala, trädgårdsingenjör, är först ut av vårens föreläsare i Munka Ljungby.Bild: Caroline Wickmark
Först ut av de sex föreläsarna är Anna Visala från Stavershult, som berättar om hur man själv lätt kan fixa marktäckande växter i stället för prydnadssten i trädgårdarna. Hon kommer till biblioteket på Munka folkhögskola, där alla föreläsningarna genomförs, på torsdag den 16 januari klockan 19.
Linda Rasmussen och Sven Zetterlund, som driver Afrikahuset i Hjärnarp, håller i en av föreläsningarna i biblioteket på Munka folkhögskola den här terminen.Bild: Evelina Gunnarsson
Därefter är det Linda Rasmussen och Sven Zetterlund, som har Afrikahuset i Hjärnarp, som torsdagen den 30 januari berättar om sina osannolika resor genom livet och i Afrika. I ord och bild blandas äventyr, kärlek, sorg och lycka med människorna och djuren i Afrika.
Därefter guidar Thomas Johnsson, Hässleholm, genom en rundresa i Skottland där man får se blommande ljunghedar, klippiga kuster, gamla slott och borgar och spännande whiskydestillerier. Detta sker torsdagen den 13 februari.
Polarforskaren Björn Dahlbäck berättar sina erfarenheter och upplevelser under sina reor i såväl Arktis som Antarktis.Bild: Niklas Gustavsson
Björn Dahlbäck, som sedan en tid bor i Grevie, vet väldigt mycket om polarområdena. I flera år var han direktör för Polarforskningssekretariatet och har gjort flera besök i så väl Arktis som Antarktis. Där har han färdats på isbrytare och kommit mycket nära isbjörnar. Om detta berättar han torsdagen den 27 februari.
Fotografen Sebastian Sardi, som bland annat ställt ut på Galleri Moment i Ängelholm, har fotograferat många människor som lever på platser i Asien är marken brunnit i 100 år utan att man kunnat släcka eldarna.Bild: Niklas Gustavsson
Fotografen Sebastian Sardi har gjort många resor till Indien och Kina där han besökt människor som lever där marken brunnit i över 100 år utan att man lyckats släcka eldarna. Mitt i detta arbetar barn och vuxna med bara händerna för att utvinna användbara bitar kol ur marken. Sebastian Sardi har bland annat ställt en del av sina bilder på Galleri Moment i Ängelholm. Han kommer till Munka Ljungby torsdagen den 12 mars.
Föreläsningsterminen avslutas torsdagen den 26 mars då Sten Ullerud talar om den ständigt aktuelle Alfred Nobels liv och uppfinningar i Sverige och Ryssland. Bland annat berättas om hur han uppfann dynamiten. Givetvis finns även Nobelfesten med i föreläsningen.
Gå till toppen