Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ventilation byts i nya hus i Klippan

Treklöverns bostadsbolag tvingas byta hela ventilationen i en del av de nya hyreshusen på Tegelområdet bakom brandstationen. Det är en av fler åtgärder som krävts sedan byggentreprenören gick i konkurs.

Klippans allmännyttiga bostadsföretag har byggt nya lägenheter på flera håll i Klippan de senaste åren, allra flest i två etapper på Tegelområdet.Bild: Niklas Gustavsson
Klippans helkommunala bostadsbolag Treklövern har sedan inflyttningen i bostadsområdet sommaren 2018 fått klagomål på bland annat kallt drag i radhuslängorna, där det finns tio lägenheter i markplan. Dessutom har kostnaden för att värma upp bostäderna varit betydligt högre än beräknat.
– Min uppfattning är att vi fick vad vi betalde för, det var en lösning som vi sagt okej till, men den fungerade inte som den skulle, säger Treklöverns vd Ulrica Ericsson.
Hyresgästerna har också haft problem med kondensvatten som runnit ner genom köksfläktarna, vilket enligt henne berott på att byggentreprenören missat att isolera rören upp genom taket.
Det är två olika problem som löses genom att bostadsbolaget nu byter ut hela ventilationen. Istället för ett system med väggventiler kommer man att sätta ett traditionellt ventilationsaggregat under taket.
– Eftersom det blir en besparing i energi så tror vi att vi får tillbaka de pengarna ganska snabbt. Dessutom hoppas vi att det upplevs som en förbättring för våra kunder, säger Ulrika Ericsson.
Men det är inte de enda problemen som Treklövern haft med det nya bostadsområdet, som var den andra etappen på Tegelområdet med 26 lägenheter.
När det var dags för inflyttning fanns en lång rad anmärkningar som den polska entreprenören inte hann åtgärda innan företaget gick i konkurs.
– Då får man naturligtvis problem som beställare och hyresgästerna har ju fått märka av det.
Det som inte var klart har Treklövern fått åtgärda i efterhand med pengar som bolaget höll inne tills entreprenaden var fullgjord.
Att Treklövern valde att gå ut med en EU-upphandling när de inhemska anbuden uteblev eller blev för höga var ett ovanligt grepp. På hemmaplan har olyckskorparna kraxat, samtidigt som Klippan fått studiebesök från andra allmännyttiga bostadsbolag som velat lära av exemplet.
Så här i efterhand – var det lyckat?
– Vilken beställare eller privatperson tycker att allt är lyckat när man byggt ett hus? Det finns saker som är jättebra och saker som inte är bra. Jag vill inte säga att det hänger ihop med att man valt ett nytt sätt att upphandla och testade med ett polskt företag. Det är modigt att man har vågat. Vi kan också se att det nästan inte är några hyresgäster som flyttar därifrån.
Gå till toppen