Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En områdespolis blir två i Örkelljunga

De senaste tre åren har områdespolisen Håkan Jonsson arbetat ensam i Örkelljunga. Från årsskiftet får han sällskap av Michael Lindberg. – Det känns tryggare att vara två. Att få förstärkning från Helsingborg kan ju ta en halvtimme.

Michael Lindberg och Håkan Jonsson är nygamla parhästar i Örkelljunga från nyåret. Michael Lindberg har arbetet en tidigare period i Örkelljunga runt 2009 och återvänder nu.Bild: Annsofie Wieland
En dag i veckan bemannas polisstationen i Örkelljunga med två poliser från Ängelholm som tar emot allmänheten. Och akuta utryckningar sköts med patruller från ingripandeverksamheten, IGV. Men där emellan finns mycket vardagsnära polisjobb, samverkan och förebyggande arbete att göra i kommunen. Det sköts av kommunpolisen och områdespoliserna, som nyligen blev två.
– Inte så att vi kommer att kunna göra dubbelt så mycket som innan, men vi kan jobba bredare säger Michael Lindberg, som återvänder till orten där han arbetat tidigare.
Det handlar både om arbetsmiljö och effektivitet. Två poliser i en radiobil kan ingripa i situationer där en ensam polis inte borde gå in, men kanske gör det ändå.
– Det känns tryggare att vara två, det tar ju en halvtimme att få ut en bil från Helsingborg. Och är det slagsmål på en restaurang när man kommer dit så går det inte att backa även om man är ensam, säger Håkan Jonsson.
Områdespoliserna Michael Lindberg och Håkan Jonsson utanför polisstationen i Örkelljunga tillsammans med Axel Johansson som är kommunpolis i Örkelljunga och Båstad.Bild: Annsofie Wieland
Han har arbetat i Örkelljunga i tio år och känner många människor. Att bygga upp relationer även med de kriminella är en viktig del av jobbet, tycker båda.
– Det är kanske lättare att jämföra oss med gamla tiders kvarterspoliser, fast kvarteret omfattar en kommun, säger Michael Lindberg.
Områdespoliser varvar trafikkontroller med utryckningar och möten med socialtjänstemän, fritidsledare och skola.
– Vi träffar till exempel rektorn på Kungsskolan varje vecka och pratar om vad som händer på skolan och individer som det är problem runt, säger Håkan Jonsson.
Kommunpolisen Axel Johansson utgår från Ängelholm och har en mer övergripande roll, som att samla statistik och samverka med kommunen. Generellt är Örkelljunga en kommun med ganska låg brottslighet, säger han.
Michael Lindberg och Håkan Jonsson är nygamla parhästar i Örkelljunga från nyåret. Senast de arbetade tillsammans på orten var 2009.Bild: Annsofie Wieland
Även relativt vanliga brott som villainbrott har minskat kraftigt, från 36 stycken 2018 och till cirka 10 i fjor.
– Det visar att bostadsinbrott är något man kan skydda sig mot, säger han och nämner lås, märkning, larm och rörelsestyrda lampor, säger han.
När brottsligheten är låg är det annat som sticker ut – som buskörning i centrum något som också brukar synas i trygghetsmätningen. Där tycker Håkan Jonsson att kommunens satsning på pollare och farthinder har gett resultat.
– Buskörningen har klart minskat de senaste fem åren.
Gå till toppen