Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Björn Almqvist

Sveriges genom tiderna främste hinderlöpare i militär femkamp Björn Almqvist, Malmö, har lämnat oss i en ålder av 75 år. Närmast anhöriga är hustrun Birgitta och barnen Peter, Katarina och Stefan.

På 1950-, 60- och 70-talen var Sverige en stormakt inom militär femkamp, som omfattade gevärsskjutning, hinderlöpning, handgranatskastning, hindersimning och 8 km terränglöpning. På den tiden ansågs militär 5-kamp vara en av de tuffaste tävlingsformerna som man kunde ägna sig åt.
Björn växte upp i en idrottsfamilj på Lidingö, som flyttade till Kristianstad i slutet av 50-talet. Vid 15 års ålder inspirerades han av de militära VM-tävlingarna 1959 som arrangerades av dåvarande I6. I tonåren visade Björn sin lekfullhet och nyfikenhet på P6 övningsfält, där också hinderbanan fanns, och som väckte hans intresse.
Björn kom in i femkampen via sin militära värnpliktstjänstgöring vid P6, hans talang resulterade i flera landslagsuttagningar. Samtidigt som han utbildade sig till reservofficer ingick Björn i det svenska laget som tog guld 1968 i Rio de Janeiro.
Med sin lätta och snabba fysik, utvecklade Björn tillsammans med sin vilja och envishet en fantastisk teknik genom hinderbanan, vilket resulterade till ett nytt världsrekord.
Med framgångsrika studier, övergick Björns tävlande i 5-kamp, vid endast 28 års ålder till en civil karriär. Under sin anställning vid Skanska i Malmö, fick han flera betydelsefulla uppdrag utomlands.
Björn visade sin positiva och glada inställning i alla sammanhang, och med sin kreativitet och kämpaglöd placerades han alltid i framsätet.
Björns idéer och framåtanda förhöjde alltid stämningen i hans närhet, inte minst vid de årliga träffarna som 5-kamparnas kamratförening arrangerade.
Familjen betydde allt för Björn, och hans starka band med barn och barnbarn gick inte att ta miste på. I slutet av 2019 upptäcktes den svåra sjukdomen, som trots hans starka vilja in i det sista, blev för svår att besegra.
Vi militära femkampare sörjer honom och saknaden är stor, samtidigt som vi tänker på hans familj.
Tack för alla glada minnen och för hans goda och uppskattade kamratskap.
För kamratföreningen militära femkampare
Leif Fritz
Gå till toppen