Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lägre energipriser pressar inflationen

Inflationen var oförändrad i december. Men fallande energipriser lär pressa inflationen och kanske tvinga Riksbanken att agera, enligt Nordeaekonomerna.

Riksbankens, med chefen Stefan Ingves, mål är en inflation på 2,0 procent. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Inflationstakten, prisförändringarna på årsbasis enligt måttet KPIF där räntorna är exkluderade, låg på 1,7 procent i december, enligt Statistiska centralbyrån. Det var oförändrat med november och i linje med ekonomernas och Riksbankens förväntningar.
Så långt alltså inga överraskningar. Men Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson pekar på att energipriserna fallit de senaste veckorna, något som, om de ligger kvar på nuvarande nivå, kommer att pressa ner inflationen ytterligare en bit bort från Riksbankens mål på två procent.
Isaksson tror ändå att det mest troliga är att räntan ligger kvar på nollan hela året, men ett lägre inflationstryck kan få Riksbanken att sänka under nollan igen eller vidta andra lättnader för att få fart på priserna.
Prishöjningar på transport, boende och livsmedel samt för restaurangbesök och diverse varor och tjänster hade störst påverkan på inflationstakten. Lägre priser för exempelvis mobiltelefoner höll inflationen nere.
Månadsförändringen var 0,4 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Framför allt högre priser för flygresor utrikes och charterflygresor bidrog till månadsförändringen i december som är en vanlig period för semesterresor.
Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i december till 1,8 procent, oförändrat jämfört med månaden före.

Fakta: Dessa varor påverkar mest

VarugruppPrisförändring på årsbasis (%)
Livsmedel+2,4
Avgifter för hyreslägenhet, bostadsrätt+1,6
Kostnader nyttjande av villa+2,5
Drift av fordon+5,7
Teleutrustning–15,1
Restauranger+3,2
Källa: SCB
Gå till toppen