Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Expert: USA vinnare på handelsavtal

Imponerande, tycker Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, om den första delen av handelsavtalet mellan Kina och USA. – USA står som vinnare, säger han. Men överenskommelsen om ökad amerikansk export till Kina kan slå mot andra länder.

President Donald Trump och vice premiärminister Liu He efter att ha skrivit under avtalet.Bild: Evan Vucci/AP/TT
Handelskriget mellan stormakterna inleddes för två år sedan. Konflikten har kostat länderna stora pengar, och spridit oro på världsmarknaderna. Men i och med fas 1-avtalet har ett stort steg tagits mot handelsfred.
Att världens två största ekonomier kommit överens så fort är anmärkningsvärt, enligt Bergqvist. Han nämner försvårande konflikter kring bland annat skyddande av teknologi och geopolitiska aspekter som Sydkinesiska sjön och Hongkong.
– Det här handlar inte bara om handel. Men man har alltså ändå kommit överens efter bara två år. Normalt brukar det, om man bara tittar på handel, ta 6–8 år att komma fram till ett ordinärt handelsavtal. Det här är imponerande.
En tung del i avtalet är att Kinas import från USA ska öka från cirka 130 till 330 miljarder dollar på två år.
– Om jag bara tittar på texten rakt upp och ner är det USA som vinner på det här. Dels att USA kommer att kunna exportera 200 miljarder dollar mer i produkter, men det handlar även om teknologiöverföring, skydd av immateriella rättigheter och att Kina öppnas upp för utländska finansiella institut. Kina har fått ge med sig, säger Bergqvist.
Men han understryker att det i grunden är världen som står som den främsta vinnaren.
– Vi kommer att se en reducering av handelsrisken i det globala systemet.
Amerikanska och kinesiska konsumenter kommer troligen inte att direkt märka av den här första delen av avtalet, framför allt för att USA:s tullar på kinesiska varor ligger kvar. Prissänkningar på varor kommer att dröja till fas 2-avtalet, bedömer Bergqvist.
– De som jag tror kan märka det här mest är de som jobbar inom jordbrukssektorn, energisektorn och tillverkningssektorn i USA, branscher som kommer att kunna exportera mer.
Det färdiga avtalet mellan USA och Kina ger visserligen stabilitet på världsmarknaden, men kan också leda till viss osäkerhet.
– Om nu Kina ska importera för 200 miljarder, vem ska då inte få exportera till Kina? Importen kommer ju inte bara att explodera, utan det här är ett land som flyttar fram sina positioner.
En följd skulle kunna vara att jordbruksexporten från EU går ner.
– Det finns en baksida av avtalet som innebär en viss osäkerhet. Den är både kopplad till de konkreta handelsförhandlingarna mellan EU och USA, men också om vi kommer förlora en del av Europas export till Kina, säger Bergqvist.
Gå till toppen