Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: ”Åtgärder måste göras till mycket lägre kostnad”

Centerpartiet kommer inte medverka till ombyggnad av Perstorps kommunhus enligt aktuellt förslag, skriver ordförande Arnold Andréasson.

Centerpartiet i Perstorp medverkar inte till att kommunhuset byggs om för minst 116 miljoner. Vi har sagt vid senaste valet och tidigare att den mjuka sektorn måste få ökade ekonomiska resurser. Då ska den hårda sektorn inte prioriteras. Centerpartiet anser att skola och omsorg är mycket viktigare än kontorslokaler.
Vi inser att åtgärder måste genomföras i huset, men måste göras till en mycket lägre kostnad. Renovering enligt förslaget innebär att kommunens hyra ökar med 2,5–3 miljoner per år.
I kalkylen tillkommer ökade kostnader för bland annat tillfälliga lokaler. Den ökade hyreskostnaden innebär att fördelningen av ekonomiska resurser till skola och äldreomsorg minskar i motsvarande grad många år framåt. Vad händer vid räntehöjning och förändringar i skatteunderlag eller skatteutjämning? Sannolikt att skola och äldreomsorg måste skära ner. Har politikerna glömt mitten på 1990-talet i kommunen, med de stora underskotten?
Torgfastigheten har lån på ungefär 25 miljoner. Lägg till renoveringskostnad för minst 116 miljoner, 7 miljoner för upphandlingsunderlag, så får fastigheten lån på ca 150 miljoner exklusive oförutsett. Då lokalerna har begränsat kommersiellt intresse måste fastighetsägaren lita på att kommunen hyr och betalar tomma lokaler. Vilket värde har fastigheten vid eventuell kommunsammanslagning?
Kommunen har ett investeringsbehov av skollokaler, förskolor och äldreboende då Ybbåsen inte uppfyller dagens behov. Det kommunala bostadsbolaget har en låneskuld på mer än 200 miljoner. Får bolaget som äger torgfastigheten stöd att bygga om för 120–130 miljoner, har kommunen två bolag med total låneskuld på ungefär 400 miljoner. Lägg till kommunens egen låneskuld, blir det totalt cirka en halv miljard kronor. När säger långivarna nej till ytterligare lån?
Arnold Andréasson, ordförande (C)
Gå till toppen