Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyresgäster vinner tvist om ”häxsot”

Dålig ventilation eller för mycket tända stearinljus? Tvisten om varifrån oförklarliga sotfläckar – som sedan flera år breder ut sig i två lägenheter i Skåne – har fått ett slut. Svea hovrätt slår i en prejudicerande dom fast att det är hyresvärdens ansvar att sanera bort ”svärtningen”.

Svea hovrätt, som är högsta instans för mål som överklagats från hyresnämnderna, har meddelat sin dom. Arkivbild.Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Fenomenet med en svart, oljig beläggning som i snabb takt dyker upp på ytor i bostäder kallas häxsot, och är ett omtvistat fenomen som tros påverkas av temperaturskillnader och bristande ventilation. Två hyresgäster i Laröd utanför Helsingborg har stått handfallna – medan hyresvärden har vägrat stå för saneringskostnaderna för att få bort de ständigt återkommande kladdiga sotfläckarna som dyker upp på allt från väggar och tak till badrum, kyl och frys.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen