Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bränderna kostar Australien turistmiljarder

En vanligtvis eftertraktad vy höljd i brandrök – Operahuset i Sydney, fotograferat den 10 december i fjol.Bild: Rick Rycroft/AP/TT
Australien förlorar mångmiljardbelopp i utebliven turism på bränderna som rasar i många delar av landet. Nedgången väntas kosta 4,5 miljarder australiska dollar (30 miljarder kronor) i år, enligt branschorganisationen Australian Tourism Export Council (Atec).
– Utländska besökare ställer in på grund av oro kring luftkvalitet, säkerhet och effekten som bränderna haft på vårt utbud inom turism, samt en osäkerhet om hur lång tid återhämtningen tar, säger Atec-chefen Peter Shelley.
Mest minskar intresset från Nordamerika och Europa. Just nu är det normalt högsäsong för bokningar från dessa områden, då många gärna flyr vintervädret på norra halvklotet till södra hemisfärens värme.
Någon kollaps handlar det dock inte om – totalt har bokningarna minskat med 10–20 procent sedan brandsäsongen började i september.
Klimatförändringar utlösta av människan befaras göra terrängbränderna allt värre kommande år. Långvarig torka gör elden mycket svårbekämpad, och i år väntas ingen stabilisering av läget förrän hösten kommer i april.
Gå till toppen