Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Filmfrossa, kammarmusik, jazz och släktforskning – här är helgens tips

Lägg de sista slantarna på något som berikar själen. Musik, filmfrossa eller varför inte djupdyka i släktforskararkiven och se var rötterna leder någonstans? Här är helgens tips!

Gå på filmpremiär

”Bombshell – när tystnaden bryts” bygger på skandalen som utspelade sig på en av USA:s största kabelkanaler, Fox News. Skådespelarna Charlize Theron, Nicole Kidman och Margot Robbie spelar några av kvinnorna som stod upp mot sin chef Roger Ailes (John Lithgow) och vittnade om övergrepp.
Fredag klockan 14.45 och 17.20, Filmstaden, Söder, Helsingborg.
Charlize Theron.Bild: Charles Sykes
Pål Eide.Bild: Per Dreyer

Lyssna till norsk stjärnpianist

Två år efter debuten ”Grey clouds” ger den norske konsertpianisten Pål Eide ett smakprov från senaste albumet ”Pictures” med musik av bland andra Edvard Grieg, spelad på Griegs egen Steinwayflygel och Modest Mussorgskijs pianosvit ”Tavlor på en utställning”.
Fredag klockan 19–20, Allhelgonakyrkan, Råå.
Släktforskning. Arkivbild.Bild: Henrik Rosenqvist

Prova på att släktforska

Kullabygdens släktforskare öppnar upp för årets första stora händelse. Släktforskningens dag bjuder på föredragshållare och experthjälp. Alla som är nyfikna på ett veta mer om sitt arv är välkomna. Temat är officerare och soldater, vilket det även visas en utställning om.
Lördag klockan 10–15, Föreningslokalen, Linnégatan 15, Höganäs.
Anne-Li Norberg, Jan Modin, Peter Haber, Chatarina Larsson, Anders Weick, Yvonne Eklund och Dag Norgård i "En midsommarnattsdröm" som Skånska teatern gav 1980.Bild: Bert Olsson

Filmfrossa med Skånska teatern

Heldag med filmer som SVT spelat in av den fria teatergruppen Skånska teatern och amatörteaterföreningen Harlekin. Det börjar med ”Den övergivna dockan”, följt av ”En midsommarnattsdröm 1”, ”En midsommarnattsdröm 2”, därefter ”Paris Paris” och slutligen ”Kabaré med 9 liv”.
Lördag klockan 13–22, Landskrona teater.
Tobias Borvin. Arkivbild.Bild: Britt-Mari Olsson

Se en favorit i repris

Skådespelaren Tobias Borvins föreställning om den bortglömda tonårsidolen Gunnar Wiklunds livshistoria ges på nytt. ”Känn dig lite happy!” är full av gamla örhängen från 1960-talet och framåt. Tillsammans med en tremannaorkester skildras den gamla schlagerstjärnans liv i både dur och moll.
Lördag och söndag klockan 15, Foajéscenen, Helsingborgs stadsteater.
Messiaen Quartet Copenhagen.Bild: Nikolaj Lund

Njut av kammarmusik

Trots att Messiaen Quartet Copenhagen bara funnits i två år har medlemmarna många års erfarenhet av kammarmusikspel på internationell nivå. Malin William-Olsson, violin, Viktor Wennesz, klarinett, Carl-Oscar Østerlind, cello och Kristoffer Hyldig, piano. På programmet står musik av Claude Debussy, Lars Klit, Richard Wagner och Olivier Messiaen.
Söndag klockan 16, Båstad biblioteksgalleri, Lyckan 2, Båstad.
Vindla String Quartet.Bild: Jens Bergstrom

Upplev stråkkvartetten Vindla

Omtalade Vindla String Quartet har gjort sig kända för sina tvära kast mellan genrer. Alltifrån klassiska verk till popstråk. Första delen av konserten ägnas åt tidig musik av Henry Purcell, François Couperin och Domenico Scarlatti. Avslutningsvis framför de egenkomponerade verk, från åren 2013–2018. På scen: Caroline Karpinska, violin, Maria Bergström, violin, Elina Nygren, viola, och Gerda Holmquist, cello
Söndag klockan 16–18, Landskrona teater.
Björn Ingelstam.Bild: Amos Rose

Gå på jazzkonsert

Helsingborgsbördige trumpetaren Björn Ingelstam som numera bor i Paris vänder hemåt. I sällskap av pianisten Sven Erik Lundequist, en av de ledande inom sitt område på den Skandinaviska jazzscenen, ger de en konsert som spänner över såväl klassiker som moderna tongångar.
Onsdag klockan 19, Gustav Adolfs kyrka, Helsingborg.
Gå till toppen