Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Glittermakten talar utan ord.

Slipsar. Beskedliga nålar på kavajslaget. Så har makten kommunicerat utan ord. Men bland glastakens skärvor glittrar det.

Nancy Pelosi med spiran.Bild: Matt Rourke
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Hon var klädd i svart. Stiligt och sobert. Broschen var en spira. Republikens spira, den som bärs in då representanthuset möts och placeras på talmannens högra sida. En glob, en örn och en bunt stavar – som ska visa att människor står starkare tillsammans än ensamma. Symbolen för representanthusets lagstiftande makt.
Då talman Nancy Pelosi i onsdags gav besked om riksrättsprocessen var det den spiran hon bar som brosch. Ett subtilt tecken på makt.
Partiet kommenderade bort slipsarna och pärlhalsbanden när Moderaterna skulle bli nya. Ett parti för vanligt folk. Djävulen bor som bekant i detaljerna. Smycken spelar roll. Och pärlor må vara vackra, men doftar nu en gång för alla lite konservativt.
Men så är det alltså broscherna – min barndoms mostersmycke. De är tillbaka. Och inte bara som prydnad.
Nancy Pelosi visar sin makt. Markerar sin ställning. Det gjorde också Lady Hale i höstas då den brittiske premiärministern Boris Johnson ville ha brexit till varje pris – do or die till halloween – och hemförlovade det obstinata parlamentet. Högsta domstolen satte ner foten. Att uppmana Hennes majestät att skicka hem parlamentet var olagligt. Premiärministern hade fört drottningen bakom ljuset och effekterna för demokratin var förödande, förklarade rättens – första kvinnliga – ordförande Brenda Hale.
Med en gigantisk glittrande spindel på höger axel.
Spindelkännare landade i att smycket föreställer en köttätande kamelspindel. Sociala medier jublade och New York Times skrev om spindeln som dödade brexit – fast det skulle visa sig att spindelkvinnans kyss bara förlamade en stund.
Här utmanade alltså en spindel en orm – den dittills mest uppmärksammade broschen i politiken.
Medan Madeleine Albright, senare amerikansk utrikesminister, var FN-ambassadör i mitten av 90-talet, kallade irakiska medier henne en orm utan motstycke. Hon valde att svara på smyckesspråket och skaffade en brosch i form av en orm som hon bar vid sitt följande möte med Irak. På skoj.
I thought, ’Well this is fun’”, skriver hon i boken Read My Pins – Stories From a Diplomat’s Jewel Box. En biografi som tar avstamp i smyckeskrinet.
Hennes glitter blev berömt och senare visades hennes 200 broscher på museum. Billiga bijouterier blandat med familjeklenoder.
En annan aktuell broschbärare är presidentens dotter och rådgivare Ivanka Trump, som uppmärksammas för sina stora smycken. Mer svårtolkade, dock, om man får tro The Daily Beast, som också noterar att drottning Elizabeth ofta talar smyckiska: under president Trumps statsbesök i somras bar hon den brosch som hon fick i gåva av president Barack Obama under hans statsbesök 2011. Ett tecken som noterades.
När kvinnorspräcker glastaket blir det fler tecken att tyda än små nålar på kavajslaget eller slipsar, Trumps väldigt långa och andras väldigt många. Bland – de bildliga – skärvorna glittrar det:
Broscher är politiska.
Riksrättsåtalet om att president Donald Trump ska ha missbrukat sin makt och hindrat kongressens arbete lämnades till senaten i onsdags. En historisk dag som startar en historisk process, i teorin kunde den leda till att presidenten avsätts. Nancy Pelosi presenterade de sju demokrater som kommer att hantera ärendet i senaten och som första åtgärd överlämna handlingarna. Rättegången ska börja på tisdag.
Nu gäller det att skydda och försvara konstitutionen och söka sanningen åt det amerikanska folket, sade hon.
I sak handlar det om att Trump i ett samtal med Volodymyr Zelenskyj den 25 juli 2019 ska ha pressat den ukrainske presidenten att utreda den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden och hans son Hunter Biden. Kort efter samtalet stoppade USA 391 miljoner dollar i militärt bistånd.
I tisdags tillkom nya detaljer om Trumps påtryckningar, bland annat textmeddelanden och handskrivna anteckningar från hans personlige jurist Rudolph Giuliani. Här finns också ett brev från i maj 2019 där Giuliani ber om ett möte med Zelenskyj – och säger att Trump kände till det hela och stödde det.
Trump ska alltså ha missbrukat sin ställning, använt sin makt för egen vinning mot en motkandidat i presidentvalet. Fast han kallar, föga förvånande, alltihop en ”häxprocess”.
Pelosi gav alltså i onsdags besked om själva processen – som inte bara kommer att ta fokus från presidentvalet för Demokraterna utan dessutom verkar dödfödd: senaten fungerar som domstol och där har Republikanerna majoritet. Sedan beslutet om riksrätt fattades den 19 december har Trump dessutom stärkt sin ställning.
Han tog risken att starta ett krig för att vinna ett val. Ett högt spel i Iran verkar ha gått hans väg. Avtalet med Kina som kan avvärja ett handelskrig likaså.
Ett från början svagt fall har inte blivit starkare. Likafullt gör Demokraterna rätt i att driva detta. Att inte ställa Trump inför riksrätt med tanke på det som framkommit hade varit ynkligt.
Makten är inte bara ett privilegium, som Trump tycks tro. Makten, den som Pelosis brosch symboliserar, innebär också ett ansvar. Att göra det som måste göras. Också då det kostar.
Gå till toppen