Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Brottning är som en cirkus som turnerar runt”

Klippan Lady Open är en mötesplats för unga kvinnliga brottare.
– Det blir ofta så att man blir kompisar med de man möter i matcherna, säger speakern Maria Strandberg, en av brottarklubbens många eldsjälar.

Wilma Skoog från Klippans brottarklubb gör sin debutmatch i Lady Open. Hon får möta Himeka Hasegawa från Japan, som går segrande ur matchen.Bild: Niklas Gustavsson
Vid åttatiden på lördagsmorgonen håller Klippans idrottshall på att fyllas med folk. Invägning pågår för de yngre tjejerna, cadetterna, som tävlar på förmiddagen.
Baguetter, ägg- och sillmackor och påsar med popcorn är framdukade i fiket. OS-året 2020 drar kvaltävlingar på andra håll till sig brottarna och deltagarantalet ligger på 121, vilket är lägre än vanligt.
Speakern Maria Strandberg är spindeln i nätet på tävlingen. Hon sköter också kontakterna med de utländska lagen, har hand om ackrediteringen och producerar programbladet.
Som tioåring var hon första tjej att börja träna i Klippans brottarklubb.
– Jag var tio år och det fanns inga andra tjejer där, men jag tog med en klasskompis, minns Maria Strandberg.
Sammanhållningen, möjligheterna att resa på tävlingar och den individuella insatsen, gillar Maria Strandberg med brottningen. ”Man måste ha ett ganska starkt psyke”.Bild: Niklas Gustavsson
Brottningen låg nära till hands med två bröder som aktiva brottare, en pappa som tränare och en mamma som skötte klubbens statistik. Med tiden fick Maria Strandberg en hel del tävlingsframgångar. Hon har tagit guld i fyra SM och guld och brons i junior-EM. För fem år sedan vann hon veteran-VM.
Sedan Maria Strandberg började träna 1988 har mycket hänt, inte minst har tjejerna blivit fler.
– Det har utvecklats jättemycket. Det är många fler tjejer nu. När jag tävlade var kvinnlig brottning inte en OS-sport.
I år är har Klippan Lady Open ett mindre format än vanligt, eftersom kvaltävlingar inför OS lockar brottare åt annat håll. Totalt 121 deltagare från 14 nationer är ackrediterade.Bild: Niklas Gustavsson
Maria Strandberg är född och uppvuxen i Klippan, där hon också jobbar som fastighetsmäklare. Idag har hon inga veterantävlingar inplanerade, men lägger mycket tid som kassör åt brottarklubben.
– Brottning är en fantastisk sport. Det är som en cirkus som turnerar runt. Ofta är det samma folk man möter på tävlingarna. Det kan bli så att man bli kompis med de brottare som man tävlat mot, säger Maria Strandberg.
På så vis lärde Maria känna en amerikansk tjej som hon började brevväxla med. Efter grundskolan tillbringade hon nästan ett år som utbytesstudent i USA och bodde då i brottarkompisens familj.
Maria Strandberg överblickar idrottshallen från sin plats som speaker.Bild: Niklas Gustavsson
Två tävlande som passar på att prata lite i väntan på start är Wilma Skoog från Klippan och Ami Olsson från Örgryte IS utanför Göteborg.
– Vi har lärt känna varandra på tävlingar i Skåne, säger Wilma Skoog, som tävlar för Klippans brottarklubb och gör sin första Lady Open.
Brottarklubbens frivilliga krafter har i många fall barn som tävlar. Wilma Skoogs mamma Yvonne Skoog och Mikaela Brandt hjälper till i kaféet. Mackor på förmiddagarna, mer korv och kakor på eftermiddagarna brukar det gå åt.
– Sonen brottas och som förälder blir man engagerad, säger Mikaela Brandt.
Wilma Skoog från Klippans brottarklubb debuterar i Klippan Lady Open. Matchen mot japanskan Himeka Hasegawa slutade dock med förlust.Bild: Niklas Gustavsson
Anders Braun har en dotter som tävlar och minns tiden som aktiv brottare i ungdomens Billesholm.
– Fram på 1960-70-talet fanns det brottning i varenda by. Det är väl så med allting, det fanns fotboll i varenda by också.
Gå till toppen