Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flera fall av påssjuka i Göteborgsområdet

Flera personer i Göteborgsområdet har de senaste veckorna insjuknat i påssjuka. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
De senaste veckorna har flera personer i Göteborgsområdet insjuknat i påssjuka. Vårdcentraler och vårdmottagningar uppmanas nu att vara uppmärksamma på symptomen, rapporterar P4 Göteborg.
Påssjuka är en anmälnings- och smittspårningspliktig sjukdom och mellan 20 och 45 fall rapporteras varje år. Symptomen vid påssjuka är bland annat huvudvärk, feber och svullnad och ömhet längst bak på underkäken, bakom örat.
Enligt Västra Götalandsregionens biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall finns det ett bra grundskydd mot påssjuka i Sverige i och med att sjukdomen ingår i det nationella barnvaccinationsprogrammet sedan 1982. I andra delar av världen är påssjuka ganska vanligt.
Enligt Leif Dotevall finns inget skäl för oro på grund av de nu upptäckta fallen.
– Nej, jag tycker inte det. Men när vi ser en ökning av fall vill vi gärna uppmärksamma det, för de sjukdomar som vi nästan vaccinerat bort, de glömmer man ibland, säger han till P4 Göteborg.
Gå till toppen