Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Författaren Mary Andersson är död

Författaren och dramatikern Mary Andersson, 90 år, har avlidit. Efter sig lämnar hon levande minnen av ett svunnet Malmö och bilden av en berättare som aldrig upphörde att fascinera sin publik.

Mary Andersson har avlidit.Bild: ANNA WAHLGREN
Mary Andersson växte upp som ett litet magert barn med blodbrist i ett barnrikehus på Sorgenfri i Malmö. Hon hade sex syskon och började arbeta som 13-åring.
När hon stilla avled natten mot lördagen på ett vårdboende hade hon publicerat elva böcker, haft stora framgångar med scenuppsättningar, förändrat arbetsmiljölagstiftningen genom sin bok ”Asbestarbetarna berättar” och fått Malmö stads kulturpris.
I vår invigs en ny temalekplats på Arildsplan på Sorgenfri som skapats i Mary Anderssons anda. Kanske får den nu också bära hennes namn, eftersom staden inte döper platser efter nu levande människor.
– Nu får vi diskutera om det går att ändra, säger projektledaren Daniel Möller som haft ett nära samarbete med författaren i flera år om lekplatsen.
Han känner sorg över att hon inte fick se den bli helt klar.
– Det var en fröjd att träffa henne varje gång. Hon tvekade aldrig när jag ringde och frågade om hon ville följa med till parken, stadsarkivet, museet och skolklasserna.
– Hon var alltid så skarp. Hon kunde vara trött ibland just på vintrarna då sjukdomar slet på henne. Men när hon hamnade inför en liten publik, då jäklar, då slutade hon inte att prata. Det var alltid härligt att höra henne.
”En så väldigt tråkig nyhet”, skrev kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) på Facebook under lördagen efter beskedet om Mary Anderssons bortgång.
– Hon är en viktig arbetarförfattare. Jag tycker personligen mycket om det hon skrivit. Det är många fina skildringar, starka, raka och ganska brutala. Hon beskriver Malmömiljöer på ett sätt som gör att man kunnat få en väldigt bra bild av tiden då hon växte upp. Jag tycker hon ger mig perspektiv på staden, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh till Sydsvenskan.
Mikael Wiehe stötte på Mary Andersson för första gången för 40 år sedan. Han minns henne som en fängslande berättare redan då och hovet av kvinnor i hennes egen ålder som ibland protesterade mot hennes beskrivningarna.
Hösten 1999 ägde premiären av ”Dåliga mänskor” rum på stora scenen på det som nu heter Malmö Opera. En revansch sedan ”Maria från Borstahusen” nobbats och istället satts upp i Landskrona. Mikael Wiehe skrev sångtexter och musik till ”Dåliga mänskor”. Han kommer ihåg att Mary Anderson tittade på honom och sa:
”Det trodde jag inte att en skolepåg som du skulle skriva musik till något jag gjort, men det blev ganska bra.”
– Det bär jag med mig som en av de bättre recensionerna i livet, säger Mikael Wiehe.
Om Mary Andersson säger han:
– Hon visste var hon stod politiskt och uttryckte det i det hon gjorde. Hon var mycket solidarisk med dem som inte hade det så bra. Jag tyckte mycket om henne.
I sin sista bok ”De vingabrödna”, som kom 2009, samma år som Mary Andersson fyllde 80, berättar hon om de över 50 arbetsplatser hon hann med (bland andra Malmö Strumpfabrik, Kockums, Malmö allmänna sjukhus och Malmö Mekaniska Tricotfabrik) innan hon fick stipendium och lyckades försörja sig på att skriva och hålla föredrag.
”Ibland påstås det att arbetarskildringen är död. Det är helt fel: Läs Mary Andersson”, skrev författaren och kritikern Anneli Jordahl, som recenserade boken i Sydsvenskan.
– Den var väldigt dråplig, galen och underhållande – nästan som en konstinstallation. En omöjlighet, egentligen, men hon rodde iland det, säger Anneli Jordahl, som ser Mary Andersson som en stort namn inom den arbetarlitterära traditionen både som författare och dramatiker.
2009 framträdde också hon, Susanna Alakoski och Mary Andersson på samma scen under en litterär afton i Mazettihuset. En oförglömlig kväll berättar Anneli Jordahl:
– Mary Andersson var inte så rörlig då och man fick hjälpas åt att baxa upp henne. Jag tänkte lite – hur ska det här gå. Och så sätter hon sig ner och är fruktansvärt kul. Folk bara skrattade och hon tog över hela scenen. Hon var en scenbegåvning och en berättare av guds nåde.
Fakta

Mary Andersson

Mary Andersson föddes 1929 i barnrikehusen på Nobelvägen. Hon hade sex syskon och fick tidigt lägga sin dröm om operan åt sidan för att börja jobba på en senapsfabrik.

Arbetsvillkoren var hårda och i flera romaner beskriver hon arbetarklassens villkor i Malmö under krigsåren.

Hennes första roman "Sorgenfri" kom ut 1979. Året därpå kom "Maria från Borstahusen" som Skånska teatern gjorde en kritikerrosad föreställning av.

Den senaste, självbiografin "Den vingbrödna", kom ut 2009.

Mary Andersson fick Malmö stads kulturpris 2015.Bild: ANNA WAHLGREN
Läs också Bildextra: Mary Andersson
Gå till toppen