Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Larsson vidare utan setförluster

7–5, 6–3. Med de siffrorna är Johanna Larsson klar för Australian Open. Ryskan Varvara Grasjeva blev inte så svår som befarat i kvalfinalen. – För min del är det bara att fortsätta på den här linjen, säger Larsson efter matchen.

Johanna Larsson. Arkivbild.Bild: Andreas Hillergren/TT
Vinden hade mojnat, luften blivit mycket klarare och värmen skruvats upp ett snäpp – och Johanna Larsson sken i kapp med solen.
– Jag tycker att det är skönt när det inte är så mycket vind, och gärna lite varmare, så de här förhållandena passade mig, säger hon direkt efter matchen i 30-gradiga Melbourne.
Bakom sig hade hon halvannan timme av hård tennis mellan två aggressiva spelare, där Larsson hade kallast huvud och starkast spel hela vägen. Slutresultatet mot Grasjeva, 7–5, 6–2, innebär att svenskan gick igenom de tre kvalmatcherna utan setförlust och får göra dubbelpartnern Rebecca Peterson sällskap i turneringen.
– Det är väldigt tufft att spela kval, och det var därför jag var ödmjuk innan tävlingen och sade att jag skulle ta det boll för boll och match för match. Ska man ta sig igenom ett kval så måste man spela tre bra matcher.
Och det har 213-rankade Larsson gjort. Inte i någon av matcherna mot Urszula Radwanska, Mandy Minella och nu Grasjeva har hon varit favorit.
TT: Så formen känns bra?
– Ja men verkligen. Den är på uppåtgående. Jag tycker jag hade väldigt bra träff med racketen i dag, första ett och ett halvt set spelade jag väldigt stabilt. Trots att hon ledde med 5–3 i första så tycker jag att det var hon som spelade bättre och inte jag som spelade dåligt.
– Så för min del är det bara att fortsätta på den här linjen och förhoppningsvis kanske skruva upp spelet ytterligare lite grand, framförallt på min egen serve.
Och det är inte bara formen som får tummen upp från svenskan, banorna får också mer än godkänt betyg.
– De känns lite långsammare i år, vilket verkar passa mig lite bättre. Jag tycker alltid att jag har haft svårt att få till det här, för det är ganska snabbt. Men antingen så förberedde jag mig snabbare eller så är det lite långsammare.
På läktarna hade Larsson som alla svenskar i Melbourne många supportrar, inte minst Rebecca Peterson, som gladdes både åt att formen är på väg och att hon får sällskap av vännen i huvudturneringen.
– Det är jättekul för Johanna. Vi vet att hon har en hög standard redan från start. Vi är jättebra kompisar och jag trivs väldigt med att umgås med henne, sade hon precis före matchstarten.
Johanna Larsson får göra sin nionde entré i Australian Opens huvudturnering på måndag, mot 95-rankade spanjorskan Paula Badosa. Seger även där så blir det antagligen sjundeseedade och dubbla Wimbledonmästaren Petra Kvitova som står på andra sidan nätet.
Men först väntar något nästan lika härligt som en tennisseger.
– Det ska bli skönt med en sovmorgon i morgon (söndag) och inte behöva ladda för match, säger Larsson och fortsätter le.
Rebecca Peterson möter Polona Hercog från Slovenien i första omgången, även hon på måndagen. På herrsidan spelar Mikael Ymer mot japanen Yasutaka Uchiyama, på tisdag.
Fakta

Johanna Larsson

Namn: Johanna Larsson.

Ålder: 31.

Världsrankning: 213.

Titlar på WTA-touren: 2.

Bästa grand slam-resultat: Tredje omgången, tre gånger.

Bästa resultat i Australian Open: Andra omgången, två gånger.

Aktuell: Spelar första omgången i årets Australian Open på måndag, mot Paula Badosa, Spanien.

Gå till toppen