Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Söderling: De kan spräcka dominansen

En ny generation tennisstjärnor är på uppgång. Kan de sänka Roger Federer, Rafael Nadal och Novak Djokovic i årtiondets första grand slam-turnering? Kanske, anser Robin Söderling. – Man ser ju att de får stryk oftare i de stora tävlingarna nu, säger den före detta världsfyran.

Stefanos Tsitsipas vann ATP-slutspelet i slutet av november vilket var karriärens hittills största titel. Arkivbild.Bild: Tertius Pickard/AP/TT
När svensken rankades som världens fjärde bästa tennisspelare 2010–2011 hette ettan, tvåan och trean Nadal, Federer och Djokovic. Snart tio år har gått sedan dess – men det är fortfarande samma trio som är bäst.
Frågar du Söderling är det på tiden att andra spelare visar framfötterna.
– De har varit fantastiska ambassadörer och fixstjärnor för sporten. Men på något sätt är det bra att det kommer nya spelare som Tsitsipas, Zverev och Medvedev, säger han till TT.
21-årige Stefanos Tsitsipas, 22-årige Alexander Zverev och 23-årige Daniil Medvedev är inga okända namn inom tennisen. Alla tre har tillhört världseliten i några år och har flera gånger visat att de kan skrälla mot de största spelarna.
Men 2019 var året då de, i synnerhet Tsitsipas och Medvedev, tog ytterligare kliv och intog sin plats bakom den absoluta toppen. I US Open nådde Medvedev finalen där han pressade Nadal och i ATP-slutspelet i november var det Zverev och Tsitsipas som imponerade.
Rafael Nadal och Novak Djokovic tog sig inte ens förbi gruppspelet medan Roger Federer rök i semifinalen efter en blek insats mot greken Tsitsipas, som sedan vann turneringen.
– Det börjar komma in lite nytt och det är roligt att se, säger Söderling.
Trots det får man i grand slam-sammanhang leta sig tillbaka till 2016 för att hitta en annan segrare än den erfarna topptrion. Då vann Andy Murray och Stan Wavrinka på kort tid Wimbledon respektive US Open.
Inför Australian Open är Federer, Nadal och Djokovic som vanligt storfavoriter. Tillsammans har de vunnit 13 av turneringens 15 senaste upplagor. Enligt Söderling dröjer det åtminstone ett tag till innan deras dominans bryts på riktigt.
– Jag tror inte att det kommer ske 2020, men det börjar ju gå mot sitt slut nu. Helt klart, säger han.
Samtidigt, menar svensken, har den yngre generationen stora möjligheter att störa favoriterna redan nu.
– Det kan de absolut göra. Federer, Nadal och Djokovic är fortfarande de bästa spelarna i världen, men man ser att de börjar få stryk oftare.
38-årige Federer har under sin långa karriär vunnit 20 grand slam-titlar. Med det är han en före Rafael Nadal (19 stycken) och fyra före Novak Djokovic (16). Robin Söderling spår att schweizaren har ytterligare en grand slam-titel i sig.
Det skulle i så fall innebära en stor risk för att Nadal eller Djokovic, båda några år yngre, går om honom i antalet titlar.
– Jag trodde länge att Federer skulle ha flest men ska jag gissa tror jag att Djokovic kommer att ha vunnit flest tävlingar när de slutat. Han kan vinna fem-sex grand slam-titlar till, säger Söderling.
Fakta

Daniil Medvedev

Född: 11 februari 1996 i Moskva, Ryssland.

Världsrankning: 4.

Grand slam-titlar: 0.

ATP-titlar: 7.

Fakta

Stefanos Tsitsipas

Född: 12 augusti 1998 i Aten, Grekland.

Världsrankning: 6.

Grand slam-titlar: 0.

ATP-titlar: 4.

Fakta

Alexander Zverev

Född: 20 april 1997 i Hamburg, Tyskland.

Världsrankning: 7.

Grand slam-titlar: 0.

ATP-titlar: 11.

Fakta

Flest grand slam-titlar (herrar)

20: Roger Federer, Schweiz.

19: Rafael Nadal, Spanien.

16: Novak Djokovic, Serbien.

14: Pete Sampras, USA.

12: Roy Emerson, Australien.

Flest grand slam-titlar på damsidan har Margaret Court, Australien (24 stycken).

Gå till toppen